Ще не починали. Як пропаганда РФ маніпулює на темі війни

Ще не починали. Як пропаганда РФ маніпулює на темі війни

Фото: Перший Криворізький

Майже 300 тисяч загиблих і поранених військових, 40 днів частковій мобілізації та розповіді пропагандистів РФ, мовляв, що серйозно ще ніхто нічого не починав.

Російські блогери та пропагандисти активно поширюють тезу про те, що скоро в так званій спеціальній військовій операції розпочнеться переломний момент і російська армія почне воювати проти України так, як треба.

Таким чином вони намагаються залякати як українців, так і західні аудиторії, на які російська пропаганда транслює подібні меседжі. Подібну риторику активно провадить і президент РФ Путін. Зокрема 7 липня, під час зустрічі з представниками Держдуми, він сказав, що Росія ще нічого насправді не починала в Україні.


Подібне він також розповідав через два місяці під час Східного економічного форуму та у Валдаї. Тоді його виступи ґрунтувались на тому, що все, що відбувається не більше, ніж просто звільнення Донбасу.

Очевидно, що російська пропаганда на чолі з їх диктатором періодично забуває про окупацію частини інших областей, зокрема тоді, коли про неї стає незручно говорити власній аудиторії.

Крім президента-диктатора про нібито переломний момент у війні почали говорити й російські пропагандисти та псевдоексперти. Найбільше вони активізувались після ударів по енергетичній та військовій інфраструктурі України.


Втрати окупантів


Насправді дії російської армії настільки “вдалі”, що після пів року війни по території РФ оголосили часткову мобілізацію. Вона офіційно розпочалась 21 вересня. А вже 30 вересня, згідно зі словами голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ці мобілізовані почали гинути на території України.

Аналітики «Детектор медіа» вважають, що щоразу, коли російська армія зазнає великих втрат і відходить з окупованих територій України, пропагандисти змінюють тему. Вони вдаються до залякувань, поширюючи меседжі про перегрупування, майбутній наступ і чергові атаки.

Згідно з даними порталу Minusrus, який створено за підтримки Сил спеціальних операцій України, російські війська вже втратили 285 тисяч військових загиблими, пораненими та полоненими. Вони вже вичерпали 100% особового складу, який готувався до вторгнення в Україну 24 лютого та понад 30% від загальної чисельності збройних сил РФ.


Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ втратила у військовій техніці та ракетах вже понад 26 мільярдів доларів. Найбільших втрат вони зазнали у бойових броньованих машинах (ББМ) — 5453, танках — 2672 та артилерійських установках — 1724.


У випадку з танками РФ втратила 81% від їх загальної кількості у збройних силах. ББМ втрачено майже 40% від загальної кількості, а артилерії — понад 30%.

Згідно з даними моніторингової групи «Беларускі Гаюн», за 7 місяців повномасштабної війни режим диктатора Лукашенка переправив до Росії понад 65 тисяч тонн боєприпасів. А з початку жовтня активізувалась передача танків та автомобільної техніки, що також свідчить про значні втрати саме цих типів озброєння в російській армії.

Крім того, 28 жовтня в етері національного марафону «Єдині новини» речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що у РФ закінчуються певні типи ракет, якими вони б’ють по Україні. Власне це підтверджується тим, що Росія домовилась про постачання нових ракет з іранською владою.

Тобто, всі тези пропагандистів про те, що скоро буде переломний момент й зокрема тези Путіна про те, що нічого серйозного ще не починалось спростовуються кількістю втраченої техніки, людського ресурсу та необхідністю окупантів шукати зброю закордоном.
Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.



Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну