Мільярди збитків. Чи розраховувати на відбудову шкіл у Криворізькому районі

Мільярди збитків. Чи розраховувати на відбудову шкіл у Криворізькому районі

Фото: Перший Криворізький

У Криворізькому районі почали проводити технічне обстеження будівель, в які влучили російські снаряди. Зокрема обстежують школи та ліцеї, аби зрозуміти, чи є куди повертатися дітям після відтиснення ворога на кордони України 1991-го року.

Інформація про це розміщена на сайті державних закупівель Prozorro.

Пошкодження у Зеленодольській громаді


У Великій Костромці Зеленодольської громади на Криворіжжі російські окупанти пошкодили 4 будівлі інфраструктурного значення, понад 100 квартир та будинків, та повністю знищили 4 будинки. У Зеленодольську пошкоджені 45% будівель, говорить директорка комунального підприємства “Зеленодольський міський водоканал” Наталія Накрапас – це і приватний сектор, і інфраструктурні об’єкти, у тому числі школи та дитячі садочки.

За словами Євгена Ситниченка, начальника військової адміністрації Криворізького району, тут один навчальний заклад повністю зруйнований, його відбудувати неможливо. Пошкоджено у районі щонайменше ще 4 школи. Плани на відновлення є, але поки намагаються зберегти хоча б те, що вціліло – закрити плівкою чи іншими матеріалами побиті вікна, щоб не руйнувалися фасади.

Керівник Криворізької районної військової адміністрації говорить, що після успіхів української армії на Херсонщині кількість обстрілів окупантів по території району за значно зменшилася. Зараз ворог обстрілює дістає хіба із далекобійної зброї.

У Дніпропетровській області зруйновано 5 шкіл, 2 дитсадки, пошкоджених шкіл 53, а дитсадків — 33, говорить Юрій Гайдай, керівник напряму оцінки втрат соціального сектору проєкту «Росія заплатить», який здійснюється у тому числі у партнерстві із Київською школою економіки.

Відбудова у Великій Костромці


Зокрема, у жовтні снаряди армії РФ влучили в ліцей у Великій Костромці, які понад пів року була на лінії розмежування поруч із Херсонщиною.

Виконавчий комітет Зеленодольської міської ради в особі міського голови Дмитра Невеселого замовив послугу з технічного обстеження будівлі у фізичної особи-підприємця Алєйніка Миколи Васильовича напряму. Це дозволено згідно з Постановою Кабінету Міністрів України.

Завершити роботу підрядник має 21 листопада 2022. За це він отримає 22 тисячі 633 гривні. Працюватимуть над технічною оцінкою двоє людей: інженер та головний інженер.

За даними на сайті проєкту DOZORRO, антикорупційної громадської організації Transparency International Ukraine, ФОП Алєйнік наразі працює лише над одним аналогічним замовленням.

Такі роботи оплачуються із міського бюджету, а як відбудовувати навчальні заклади – поки невідомо. Вчительки та держслужбовці не приховують – на держбюджет надії мало, тож сподіваються на іноземних партнерів України.

Розраховують тут і на відновлення коштом українських меценатів. Наприклад, у самому Зеленодольську вже сьогодні почали ремонт у спортивній школі Зеленодольської ТЕС, адже у місто із 13-тисячним населенням поступово повертаються люди, які виїхали на початку повномасштабного вторгнення, а це місто завжди славилося підтримкою спортивного духу.

Олександр Медвідь, директор спортивного комплексу Криворізької ТЕС, розповів журналістам "Першого Криворізького", що за пів року під обстрілами у закладі через російську агресію пошкоджено 360 м2 скла у трьох залах. Зазнав пошкоджень і дах.


Пошкодження були внаслідок трьох "прильотів". Раз на стадіон і на дитмайданчики «прилетіло», й на спортивний. В нас тут були тоді «Гради» та інша реактивна зброя, - говорить Олександр Медвідь.
Ці вікна допоміг вставити Президент Федерації дзюдо України, депутат Дніпропетровської обласної ради Михайло Кошляк. До нього звернулися тренери, і він, як колега-спортсмен вирішив допомогти. Із власних коштів це чи субвенційних – Дмитро Невеселий, міський голова Зеленодольська, каже – несуттєво.



Працівники, які мають до зими встигнути замінити щонайменше 71 вікно, кажуть, працюють на приватну компанію.

Звідки ресурси


Аналітик «Центру економічної стратегії» та керівник напряму оцінки втрат соціального сектору проєкту «Росія заплатить» Київської школи економіки Юрій Гайдай в інтерв’ю 1kr.ua розповів, що наразі збитки, завдані освітній інфраструктурі, більші, ніж освітня субвенція на 2023 рік.

«Якщо ми говоримо про загальні руйнування по Україні, то в нас на сьогодні тільки оцінка збитків по зруйнованих закладах середньої та дошкільної освіти — 52,6 мільярда гривень і по пошкоджених — 51,3 мільярда. Загалом прямі збитки понад 103 мільярди. Це більше за освітню субвенцію місцевих бюджетів на 2023 рік. Вона закладена до держбюджету у сумі 87 мільярдів гривень», — розповідає експерт.

Також, за словами Гайдая, місцеві бюджети по Україні на 2023 рік становитимуть 571 мільярд гривень. Разом з місцевими податками та трансфертами із держбюджету. Фактично збитки, завдані лише закладам середньої та дошкільної освіти вже сягають майже 20% від усіх місцевих бюджетів. А якщо взяти до уваги заклади професійної технічної

Експерт говорить: «Зараз не все потребує миттєвого відновлення. По-перше, була значна міграція населення, тому є багато зруйнованих закладів освіти наразі не будуть заповненими. Та якщо ж говорити про Дніпропетровську область, то відновити частину закладів освіти силами місцевих бюджетів вийде. Проте, відновлено буде не усі заклади».
Тому для відбудови, швидше за все, доведеться залучати гранти та кошти міжнародних партнерів. Та зовсім інша ситуація може бути з дитячими садками, оскільки, крім мети забезпечити дітей, вони також повинні вивільнити батьків, аби вони були активними учасниками економічних процесів.

За словами експерта, крім прямих збитків також є низка непрямих збитків, які отримала освітня галузь під час війни. Сюди відносяться знищені шкільні бібліотеки, відставання дітей від освітньої програми, необхідність позаурочної програми та втрата доходів і обігових коштів у приватних закладів освіти.

Загалом, можемо говорити, що сума збитків у 100 мільярдів гривень, завданих освітній інфраструктурі, може збільшитись в рази, коли остаточно стане зрозуміло скільки саме прямих та, головне, непрямих збитків отримала освітня галузь.

___________________________________________________________________

Матеріал створено за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

Фото: Денис Шабанін

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну