1 трильйон 256 мільярдів гривень: обсяг екологічних збитків завданих російською агресією Україні

1 трильйон 256 мільярдів гривень: обсяг екологічних збитків завданих російською агресією Україні

Фото: Перший Криворізький

За 8 місяців повномасштабної війни з Росією екології України було завдано збитків на один 1 трильйон 256 мільярдів гривень.

Про це повідомила народна депутатка з Кривого Рогу Олена Криворучкіна, під час виїзду на територію нафтобази у Кривому Розі, в яку влучила російська ракета.

Депутатка говорить, що сума зростатиме, оскільки не можна підрахувати збитки завданих на тимчасово окупованих територіях. І додає, що методики оцінювання збитків розробляються науковцями.

“Була постанова Кабінету Міністрів, згідно якої за пів року мали розробити методики. Ми розробили їх. Три методики затверджені і використовуються, але наші науковці називають їх тимчасовими, бо треба врахувати всі міжнародні принципи та підходи”, — резюмує Криворучкіна.

Очільник Держекоінспекції України Ігор Зубович заявив, що у ДЕІ офіційно є дозвіл розраховувати та оцінювати збитки, завдані навколишньому середовищу України.

Сергій Сологуб, очільник екоінспекції Придніпровського округу повідомляє, що наразі найбільш забрудненими районами в області є Криворізький та Синельниківський.

“Фахівці виїжджають на місця обстрілу тільки після того, як працювати на територіях дозволять рятувальники та військові. Взагалі неможливо обстежити Нікопольський район. Де йдуть зони зіткнення ми не можемо потрапити”, — розповідає очільник.

Також Олена Криворучкіна повідомила шокуючі подробиці щодо ситуації у Чорному морі. Через попадання російської ракети у судно з нафтопродуктами, у Чорному морі утворилась пляма розміром 2 тисячі квадратних кілометрів.

Вона додала, що відновлення після таких екологічних катастроф триватиме десятиліттями.

Нагадаємо, журналісти “Першого Криворізького” вперше потрапили на територію нафтобази у Кривому Розі, в яку 7 вересня влучила російська ракета. Після пожежі на цій нафтобазі викиди в атмосферне повітря спричинили збитків на 117 мільйонів.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"


Посилання скопійовано в буфер обміну