На Дніпропетровщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

На Дніпропетровщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Фото: Перший Криворізький

Протягом жовтня 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 5 випадків отруєння дикорослими грибами, в результаті чого постраждало 6 осіб, у тому числі 3 дітей.

Про це повідомляє Держспоживслужба.

Усі постраждалі були госпіталізовані в 4 випадках у важкому стані, в 2 ? у стані середньої важкості з діагнозом «гостре отруєння дикорослими грибами». Під час розслідування даних випадків спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з’ясовано, що постраждалі вживали в їжу гриби, зібрані в лісосмузі (2 випадки), консервовані в домашніх умовах (3 випадки) та сушені невідомого походження (1 випадок).

Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. Нерідко труяться діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і 5 дітей.

Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.

Гриби (навіть штучно вирощені) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.

Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.

Негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби!

У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ? це може бути смертельно небезпечно.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну