Тут було наше життя, – історія шкіл у Апостоловому Криворізького району

Тут було наше життя, – історія шкіл у Апостоловому Криворізького району

Фото: Перший Криворізький

“Для когось, може, це груда цегли, але тут було наше життя”, – говорить Ольга Вовк, директорка одного із ліцеїв в Апостоловому Криворізького району.

Удари семи російських ракет за одну літню ніч, 22 липня, армія Російської Федерації знищила та пошкодила три школи в Апостоловому Криворізького району. В цьому місті їх всього було три. Наймолодшій школі було 40 років, найстаршій — більше 100. Вона переживала Другу світову війну, а російську навалу — ні.

У цій громаді на 20 тисяч населення було лише три ліцеї. Без будівель, в яких можна було здобувати якісну європейську освіту, залишилися близько двох тисяч школярів та школярок громади.

Потрапити всередину однієї з них редакції “Першого Криворізького” дозволили лише через кілька місяців після тієї трагічної ночі. Завали в одному з ліцеїв рятувальники розбирали дві доби.






Це була одна із найсучасніших шкіл громади

Група журналістів заходить у вцілілу частину будівлі ліцею, в якому торік закінчили капітальний ремонт. Це була одна із найсучасніших шкіл, в якій були пандуси, ліфти для учнів та учениць із особливими навчальними потребами та їхніх батьків.

Тут на кожній вивісці на кабінеті написи продубльовані шрифтом Брайля.



Вчителька української мови та директорка одного з наймолодших у громаді ліцеїв пані Ольга показує руїни рідного навчального закладу. У липні в нього влучили дві російські ракети.

Тут вчилися майже 700 дітей та працювали 70 дорослих – тепер всі знову на дистанційці. Перший після влучання тиждень доступу до закладу не було – працювали надзвичайники. За найменшої нагоди дорослі апостолівці почали рятувати все, що ще можна використати у навчанні.


На жаль, не вдалося врятувати бібліотеку [...] Всі разом, вчителі й батьки, ми намагалися врятувати ті матеріальні цінності, які залишилися після російської атаки, багато чого врятували, що дає змогу проводити уроки[...] у тому числі і підручники, які завчасно роздали учням. А потім вже і вся громада допомагала зібрати підручники для наших учнів, – говорить Ольга Вовк.


Збитки

Збитки, завдані освітній інфраструктурі України, експерти Київської школи економіки оцінюють у 6,95 мільярда доларів.

Начальниця Управління освіти і науки, молоді та спорту Апостолівської міської ради Лідія Колесник говорить, що тільки ремонт одного з ліцеїв за програмою “Велике будівництво” обійшовся бюджету у 69 мільйонів гривень.





Ще 9 мільйонів витратили на облаштування школи інтерактивними дошками, меблями. тощо

Тепер, швидше за все, школу доведеться відбудовувати з нуля.







Чи буде відбудова


Інші дві школи в Апостоловому потребують щонайменше капітального ремонту. Наразі оцінка ризиків та можливості відновлення бодай частини корпусів – триває, говорить Наталія Ясковець, заступниця директора іншого навчального закладу в Апостоловому.


Дуже багато даху було понівечено, були протікання, а зараз вже все зроблено. Допомогла місцева влада. Адже якщо нема протікань, можливо, частину корпусу, в який ракета не влучила, а впала поруч, вдасться відбудувати. Чекаємо висновки комісії.

В тому корпусі, де тільки вікна повилітали, трошки потрібен тепер ще й косметичний ремонт, – говорить Наталія Ясковець.
Попри те, що нині навчання проходить онлайн, а частина родин, які мають дітей молодшого шкільного, виїхали за межі міста чи й країни, ліцею вдалося набрати 3 класи першачків. Якість освіти не повинна постраждати від зміни формату навчання, але все ж таки дітям, та й дорослим, не вистачає живого спілкування.

За спостереженнями Євгена Ситниченка, начальника Криворізької районної військової адміністрації, люди, які на початку вторгнення виїхали з громади, поступово починають повертатися додому.



Держслужбовець говорить, що відбудова в тому чи іншому форматі буде – але, скоріше за все, після перемоги України над армією РФ.
Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Фото: Софія Скиба Денис Шабанін

Відео: Денис Шабанін

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну