Правила безпечного харчування у разі ядерної атаки: що потрібно знати криворіжцям

Правила безпечного харчування у разі ядерної атаки: що потрібно знати криворіжцям

Фото: Depositphotos

Загроза ядерного удару Росії залишається досить високою. Тому українців, зокрема і криворіжців, просять уважно вивчити правила безпеки на випадок ядерного удару.

Для цього Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки і на основі інформації з відкритих джерел розроблено рекомендації як діяти у разі застосування ядерної зброї.

Отже, як безпечно харчуватися та пити воду під час радіаційної аварії чи після ядерної атаки.

Безпечною для вживання є їжа, яка не контактувала з радіоактивними речовинами: це може бути їжа в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках тощо) та їжа в холодильнику або морозильній камері.

Перед тим як відкрити харчовий контейнер протріть його вологою ганчіркою або чистим рушником. Це саме варто зробити зі столами та посудом

Витріть миски й килимки для домашніх тварин. Ганчір'я, яким ви очищували посуд та поверхні, покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається.

Бажано наклеїти на них етикетку з попередженням про радіацію й зберігати в місці, недоступному для дітей чи домашніх тварин.

Не збирайте й не вживайте їжу зі свого саду, городу чи ту, що перебувала на вулиці, поки не отримаєте офіційне повідомлення, що це безпечно.

Лише бутильована вода є безпечною для вживання, поки не буде проведена перевірка водопровідної води на забруднення. Кип’ятіння не позбавляє від радіоактивних речовин.

Ви повинні мати воду в пляшках, якою запаслись заздалегідь. ДСНС чи органи влади повідомлять про безпеку водопровідної води.


Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну