Як криворіжцям захиститися від ботулізму
Фото: Pexels
«Збудник ботулізму може «ховатися» в будь-яких продуктах, що не пройшли достатню термічну обробку, неправильно зберігалися або транспортувалися. Найбільш небезпечні: в’ялена, копчена, солона, консервована риба, м'ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва», — сказав заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Олексій Григорук.
Щоб захистити себе від хвороби, не слід вживати протерміновану консервовану їжу з банок зі здутими кришками. А ще купувати рибні та м’ясні продукти з рук на вулицях та стихійних ринках. Особливо — в’ялену або копчену невипотрошену рибу.
Для нарізання сирих та готових продуктів варто використовувати окремі дощечки.
Крім цього, потрібно ретельно дотримуватися правил термічної обробки.
«Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають вже в першу добу після вживання неякісних продуктів. Проте буває, що інфекція проявляється пізніше – через дві або навіть чотири дні», — наголосив Олексій Григорук.
Серед перших симптомів ботулізму — температура, нудота, блювота, діарея. Крім цього, може бути порушення зору, дихання, м’язова слабкість, запаморочення.
За найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Зазначається, що хворим потрібно ввести антитоксин.
У 2022 році в області виявили 4 випадки ботулізму. Захворіли двоє дорослих у Кам’янському та по одному у Дніпрі і Кривому Розі.
Щоб дізнаватись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького