Після Оленівки немає гарантій: дружина військовополоненого просить підписати петицію

Після Оленівки немає гарантій: дружина військовополоненого просить підписати петицію

Фото: Перший Криворізький

Я не знаю, він живий чи ні. Я тільки сподіваюсь на це, — каже журналістці "Першого Криворізького" дружина військовополоненого морського піхотинця, який до останнього дня оборони Маріуполя перебував на заводі "Азовсталь".

Олена і її чоловік родом з Херсону. Сергій (ім'я змінено на прохання дружини з міркувань безпеки) — професійний військовий, служить в ЗСУ вже 5 років.

З грудня 2021 року він перебував у Маріуполі, а з початку повномасштабного вторгнення брав участь в обороні міста в одному з підрозділів морської піхоти.

За всі ті місяці, поки він був у Маріуполі, ми спілкувались всього декілька разів, — згадує Олена. — Розмова була максимум по 10 секунд. Він говорив, що живий, і перейматись не варто. І це попри те, що з початку березня вони були оточені. Знаю, що у нього було декілька контузій і поранення руки. У квітні у їхнього підрозділу закінчились запаси їжі та води, тоді вони змогли об'єднатись з іншими захисниками на Азовсталі. 12 травня він написав востаннє – привітав мене з Днем народження, і сказав, що живий.

Коли операція з оборони Маріуполя закінчилась, і українські захисники отримали наказ здаватись в полон, Олена намагалась знайти будь-яку інформацію про чоловіка. Навесні вона змогла вирватись з окупованого Херсону й евакуювалась в Іспанію.

Від "Головного управління розвідки" Олена дізналась, що її чоловік перебуває в полоні на тимчасово окупованій Донеччині або на території РФ.





Олена з чоловіком, який нині в полоні РФ

28 травня Олені зателефонували представники "Червоного Хреста" і повідомили, що Сергій при виході з Азовсталі заповнив анкету, де вказав її номер і просив передати, що живий.

Без меддопомоги й належного харчування

Я думаю, що він в Оленівці, — говорить Олена. — Багато чоловіків учасниць "Штабу підтримки Морської піхоти України" знаходяться там. Багатьох з них РФ не підтверджує в списках військовополонених, хоч дружини військових ЗСУ впізнали чоловіків на фото і відео виходу з Азовсталі.


«Штаб підтримки Морської піхоти України» — організація, в якій об'єдналися сім'ї морських піхотинців Маріуполя. Голова організації — наречена іншого морського піхотинця — допомогла Олені "вийти" на державні канали зв'язку.

Олена спілкувалась з військовими, яких повернули з колоній для військовополонених в Україну — майже всі тяжко поранені. Вони повідомили про катування й відсутність медичної допомоги військовополоненим. Полонених годують маленькими порціями 2 рази на день. Дають переважно воду і каші.

Російська сторона порушує Женевську конвенцію, — каже Олена. — Я хочу, щоб міжнародні організації, — як ООН та Червоний Хрест, — виконували свою роботу належним чином, а не створювали її видимість. Тому ми створили петицію до Ердогана, як до президента нейтральної держави. Ми хочемо, щоб полонених інтернували й госпіталізували до нейтральної країни.

Після вбивств в Оленівці 29 липня — жодних гарантій


29 липня 2022 року росіяни здійснили теракт щодо українських військовополонених, які утримувались в колонії. Вона знаходиться в Оленівці, що на території невизнаної у світі Донецької Народної Республіки. Російська сторона з метою приховання неналежних умов та катувань українських військовослужбовців умисно знищила полонених. За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками ПВК "Вагнер" з використанням легкозаймистої речовини.

Червоний Хрест раніше наголошував, що усі військовополонені, де б вони не утримувалися, перебувають під захистом Міжнародного гуманітарного права. У травні 2022 року Червоний Хрест виступив гарантом безпеки українських військовополонених. Після 29 липня стало зрозуміло, що жодна організація не гарантуватиме, що полонені українські бійці повернуться живими з Росії або тимчасово окупованої частини України.

На американській онлайн-платформі Charge.org громадська організація сімей морпіхів опублікувала петицію "Інтернування та госпіталізація у нейтральні країни світу військовополонених". Авторки апелюють до статті 109 Женевської конвенції – вони вимагають евакуювати до третьої країни світу військовослужбовців України, яких утримує російська сторона. Підписати петицію можна на сайті charge.org

Якщо Ви маєте інформацію й готові поділитись свідченнями щодо утримання в полоні українських військовослужбовців, пишіть на пошту [email protected] або в наші соцмережі.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну