Венедіктова стане послом, а у нардепів забрали диппаспорти — головні новини тижня

Венедіктова стане послом, а у нардепів забрали диппаспорти — головні новини тижня

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” зібрала головні новини з 1 по 6 серпня.

Війна Росії проти України
Російські окупанти продовжують гатити по Криворізькому та Нікопольському районах. В ніч на 5 серпня росіяни вдарили по Зеленодольській та Карповській громадах з “Ураганів”, а по Нікополю загарбники випустили 40 реактивних снарядів з “Градів”.

У понеділок, 1 серпня, російські терористи розстріляли мікроавтобус з мирними мешканцями, які намагалися евакуюватися до Кривого Рогу із Старосілля Херсонської області.

Криворізькі лікарі боролися за життя п'ятьох поранених людей. На місці загинуло двоє – водій і його донька. Один цивільний помер під час транспортування до лікарні.

Понад 50 населених пунктів уже звільнили від ворога під час контрнаступу в Херсонській області — про це розповів в етері національного марафону виконувач обов'язків голови Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій.

Російські війська обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Внаслідок атаки пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Також окупанти пошкодили лінію електропередач, через що довелося відключити четвертий енергоблок станції.

Україна отримала від США ще чотири реактивні артилерійські системи HIMARS, повідомив міністр оборони Олексій Резніков Twitter.

Політика
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав подання президенту на призначення колишньої генпрокурорки Ірини Венедіктової послом України у Швейцарії.

Міністерство закордонних справ України визнало недійсними 225 дипломатичних паспортів народних депутатів.

Це зробили, бо нардепи вчасно не повернули паспорти на зберігання, попри неодноразові прохання міністерства. Дипломатичні паспорти видаються нардепам виключно для здійснення офіційних відряджень.

Личаківський районний суд Львова до 19 вересня продовжив строк арешту народного депутата Віктора Медведчука, якого підозрюють у державній зраді.

Економіка
Перше судно з українським зерном вийшло з Одеського порту близько 9:15 1 серпня. Воно прямувало до Лівану.

У п?ятницю, 5 серпня, з порту вийшов перший караван з продовольством. На борту суден Navi star, Rojen та Polarnet знаходиться 57 тисяч тонн української кукурудзи. Її везуть до Туреччини, Великої Британії та Ірландії, повідомляє заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у Telegram.

В Україні конфіскують 903 об'єкти, які пов'язані з Росією. У п'ятницю, 5 серпня, Кабінет міністрів затвердив указ президента про конфіскацію російського майна й активів в Україні.

Їх конвертують у кошти та спрямують на оборону і відновлення України, сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Надзвичайні події
У Дніпропетровській області на дев?ять років за розбещення та створення дитячої порнографії за участю малолітньої доньки засудили подружжя.

Служба безпеки України знешкодила потужну ботоферму, яку використовували для дискредитації керівництва держави та розхитування суспільно-політичної ситуації.

Пропагандистські «потужності» цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії.

Серед останніх «операцій» зловмисників: поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом ОП і Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді Олени Зеленської, йдеться у повідомленні СБУ.

Новини Кривого Рогу
У Кривому Розі в один із днів тижня на коронавірус захворіла одна людина. Ще 16 проходять лікування. Зараз в місті є вакцини Pfizer и CoronaVac. Отримати бустерну дозу можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Криворізький державний педагогічний університет увійшов у десятку найкращих педагогічних закладів України. Він посів друге місце, а у загальному рейтингу – 67. У цьому рейтингу є і Криворізький національний університет.

Чи підуть на навчання криворізькі школярі та студенти 1 вересня пояснили у Криворізькій районній військовій адміністрації. Відтак готують всі школи, де є найпростіші укриття.

Діти зможуть навчатися у першу та другу зміну, але найбільш вірогідно, що навчання почнеться в онлайн-форматі.

Посилання скопійовано в буфер обміну