Збитки, завдані екології армією РФ, колосальні, але поки не підраховані, — заява

Збитки, завдані екології армією РФ, колосальні, але поки не підраховані, — заява

Фото: Перший Криворізький/ілюстрація

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зафіксовано 2500 повідомлень про екозлочини, з них 500 внесені до єдиного реєстру. Фіксують їх українські та міжнародні фахівці. Суму завданих збитків екології поки назвати неможливо, але вони колосальні.

Про це під час брифінгу у Криворізькій районній військовій адміністрації повідомила народна депутатка України Олена Криворучкіна.

Вона говорить, що наразі збитки прораховані тільки по 13 випадках екологічних злочинів. Це пов’язано з тим, що у Міністерства довкілля раніше не було методики підрахунку збитків під час воєнного стану. Впливає на відсутність чіткого прорахунку збитків і неможливість доступу до тимчасово окупованих територій.

13 випадків екологічної шкоди – це 100 мільярдів гривень. Приблизно стільки грошей було заплановано витратити на армію України у 2022 році.

Дохідна частина бюджету України у червні 2022 року була меншою, ніж збитки, які несе Україна через 13 екологічних злочинів.

У Державної екологічної інспекції, яка проводить такого роду дослідження завданих збитків, нині немає дронів або іншої техніки, яка б могла допомогти взяти проби води чи ґрунту на тимчасово окупованих армією РФ територіях.

Наприклад, поки що неможливо з наукової точки зору визначити, що вплинуло на масовий мор риби у морі біля Маріуполя. Олена Криворучкіна стверджує, що науковці вважають, що на заводі “Азовсталь” не було стільки сірководню, щоб вбити стільки риби.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну