Протипоказання до донорства крові: коли можна здавати кров після вакцинації та татуювання

Протипоказання до донорства крові: коли можна здавати кров після вакцинації та татуювання

Фото: Pixabay

У воєнний час є сформовані запаси крові, але потреба у донорській крові все одно зберігається, повідомляє МОЗ.

Наразі актуальним стало питання патріотичних татуювань. Міністерство охорони здоров'я нагадує, що після нових татуювань людина не зможете бути донором упродовж 6 місяців (або чотирьох — за умови, що результат NAT-тесту на гепатит С — негативний).

Минулого року Міністерство охорони здоров’я оновило критерії для постійного та тимчасового відсторонення від донорства відповідно до вимог директив Європейського Союзу.

Згідно з оновленими критеріями, донорами не можуть бути:

  • люди з активними або минулими серйозними серцево-судинними хворобами, із захворюваннями центральної нервової системи та з хворобами сечостатевої системи, гематологічними, імунологічними, шлунково-кишковими та онкологічними захворюваннями;
  • люди з патологічною схильністю до кровотеч;
  • хворі на гепатити В і С;
  • люди, що живуть із ВІЛ.
Після інших інфекційних хвороб потенційні донори відсторонюються щонайменше на два тижні після дати повного клінічного одужання. Проте для деяких інфекцій можуть застосовуватися інші періоди тимчасового відсторонення, які можуть тривати і понад два роки.

Після щеплень більшістю інактивованих вакцин і за умови задовільного самопочуття людини, відсторонення від донорства не потрібне, а після живих вакцин — доведеться почекати 4 тижні.

Зазначимо, що саме сьогодні,14 червня, відзначають Всесвітній день донора крові.

Приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну