29 вересня — День пам`яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня — День пам`яті трагедії Бабиного Яру

Фото: Первый Криворожский

29 вересня в Україні День пам'яті трагедії Бабиного Яру.

Бабин Яр — одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.

Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, психічнохворих, «саботажників» і порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський мир".

Ось декілька встановлених фактів: зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року — трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка (за деякими даними частина з футболістів були членами НКВД, що і стало причиною розстрілу), що дало привід для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». У 1941—1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

У 1946 році на Нюрнберзькому процесі, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва, наводилася лише приблизна оцінка - близько 100 тисяч осіб.

У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

Цей день в історії України та світу:

У 1650 році Генрі Робінсон відкрив у Лондоні перше в світі шлюбне агентство.

У 1793 році в англійському спортивному журналі вперше згадано про гру в теніс.

У 1897 році уперше виконано танго. Відбулося це в Буенос-Айресі в театрі «Олімпо» на прем'єрі вистави «Креольський суд».

У 1916 році американець Джон Рокфеллер, засновник компанії «Стандарт ойл», став першою людиною в світі, чиї статки досягли одного мільярда доларів.

У 1941 році — початок масових убивств у Бабиному Яру. За два дні, 29 та 30 вересня, тут розстріляли майже 34 тисячі євреїв; знищували також циган і радянських військовополонених.

Народні прикмети:
  • чим тепліша та сухіша погода в цей день, тим пізніше прийде зима;
  • якщо гремить гром, то зима буде холодною та без снігу;
  • листя на деревах пожовкли, але не опадають — осінь буде затяжною;
  • сноведіння, які наснилися у цей день — віщі.
Що не рекомендується робити:
  • починати нові справи;
  • цілуватися, бо може наступити розлука;
  • цей день вважається несприятливим для переїзду та довгих поїздок.
Іменини у Віктора, Григорія, Людмили, Купріяна, Олексія, Йосипа, Сергія, Дорофея та Михайла.

Коментарі (12)

Бандуро прыйшов

08:16, 29 вересня 2021

Оцэ вукрайынськы нацисты та хэрои упа сьогодня зрадиють, бо цэ йых свято.

Белла

08:23, 29 вересня 2021

Мужчина сваха)В этом что то есть)

calf

08:34, 29 вересня 2021

Бабий Яр - 80 лет назад цивилизованная еуропа пришла к нам со своими ценностями.

Александр Поль

08:56, 29 вересня 2021

"В лагерях для военнопленных НКВД СССР и в тюрьмах западных областей Украины и Белоруссии в настоящее время содержится большое количество бывших офицеров польской армии, бывших работников польской полиции и разведывательных органов, членов польских националистических контрреволюционных партий, участников вскрытых контрреволюционных повстанческих организаций, перебежчиков и др. Все они являются заклятыми врагами советской власти, преисполненными ненависти к советскому строю.
<…>
В лагерях для военнопленных содержится всего (не считая солдат и унтер-офицерского состава) 14 736 бывших офицеров, чиновников, помещиков, полицейских, жандармов, тюремщиков, осадников и разведчиков, по национальности свыше 97 % — поляки.
<…>
Исходя из того, что все они являются закоренелыми, неисправимыми врагами советской власти, НКВД СССР считает необходимым:
<…>
Дела о находящихся в лагерях военнопленных — 14 700 человек бывших польских офицеров, чиновников, помещиков, полицейских, разведчиков, жандармов, осадников и тюремщиков, а также дела об арестованных и находящихся в тюрьмах западных областей Украины и Белоруссии в количестве 11 000 человек членов различных контрреволюционных шпионских и диверсионных организаций, бывших помещиков, фабрикантов, бывших польских офицеров, чиновников и перебежчиков — рассмотреть в особом порядке, с применением к ним высшей меры наказания — расстрела"

calf

13:32, 29 вересня 2021

Александр Поль Напомню - статья про Бабий Яр. Когда речь идет о немцах, не обязательно уводить тему на сталинизм. Если тебе нечего сказать о преступлениях немцев (конкретно в Бабьем Яру) проходи или дождись статью про сталинизм.

Александр Поль

14:12, 29 вересня 2021

А уводить тему на цивилизованную европу от преступлений фашизма можно? Ну, ок!

calf

17:00, 29 вересня 2021

Если не Германия, тогда кто цивилизованный больше. Потомки Гете, Шиллера, Бетховена полезли к нам устанавливать свой порядок. Или наоборот?

Александр Поль

17:32, 29 вересня 2021

Вы не видите разницу между простым европейцем и нацистами?
Все жители СССР расстреливали инакомыслящих?
Вы (или Ваши предки) виноваты в том, что Королева посадили в тюрьму?
Или стрелочка не поворачивается?

Final Cut 4,30

08:56, 29 вересня 2021

Да, и главное предлагали же вступать в Эвропу, но хахлі чогось не захтіли))

Za Krivbass

09:51, 29 вересня 2021

29 сентября 1938 произошла встреча в Мюнхене Гитлера, Чемберлена, Даладье и Муссолини, на которой было принято решение отдать немцам Чехословакию, несмотря на подписанные с ней Францией и Англией договора о взаимопомощи в случае нападения.

Польша не пропустила советские войска на помощь Чехословакии и присоединилась к оккупации, отжав Тешинскую область соседней страны.

Польша долгое время считалась невинной жертвой Второй мировой войны, хотя была соучастником Гитлера в ее развязывании. Польское руководство просто слишком охамело и Германия поставила их на место.

Товарищ Сухофф Федулио

12:53, 29 вересня 2021

Да-с, нацизм живуч.
Немецкий искоренили в свое время, так русский расцвел буйным цветом.
А ведь наши деды тогда его выкорчевывали вместе с русскими дедами, чьи внучки теперича офашистились маленько

Ирбис

14:09, 29 вересня 2021

Европейцам не хватило смелости остановить тирана, а страдают как всегда украинцы.

Посилання скопійовано в буфер обміну