Поділ на статі може існувати лише у сферах, у яких задіяно статеві органи, - криворіжець у рамках флешмобу #HeForShe

Поділ на статі може існувати лише у сферах, у яких задіяно статеві органи, - криворіжець у рамках флешмобу #HeForShe

Фото: Сергій Гірік

Флешмоб Всесвітньої кампанії #HeForShe продовжується и ми публікуємо пости криворіжців, що долучилися. На умовах співпраці із ініціативною групою «рівні в кривому».

Детальніше про світовий флешмоб читайте тут.

Тексти публікуються без змін, редакція порталу не редагує пряму мову учасників флешмобу.

«Як на мене, поділ на статі у принципі може існувати лише у сферах, у яких задіяно статеві органи. В усіх інших випадках стать виступає лише в ролі соціального конструкту, який штучно обмежує права людини або надає людям додаткові права і привілеї.

Страх перед фемінізмом серед частини осіб чоловічої статі (навмисне уникатиму термінів «чоловік» і «жінка» як соціальних, а не біологічних) викликано передусім страхом втратити низку соціальних привілеїв. Несприйняття частиною осіб жіночої статі цього руху викликано за великим рахунком тим самим — його бояться ті особи жіночої статі, які у патріархальному суспільстві мають якісь індивідуальні привілеї порівняно з іншими представницями своєї статі.

По суті, страх перед рухом за права жінок (тут уже цей термін доцільно вжити) є страхом перед втратою статусу. Він аналогічний страхові білого населення Південної Африки перед рухом проти апартеїду, страхові більшості аристократії й духівництва проти боротьби третього стану за ліквідацію спадкових привілеїв перед добою буржуазних революцій, страхові великої буржуазії перед соціалістичними рухами у ХІХ й на початку ХХ ст. У кожному з цих випадків ішлося про втрату однією частиною населення привілеїв, отриманих за фактом народження в якості представників однієї соціальної групи.

На моє переконання, жодних привілеїв чи обмежень у володінні правами за ознакою народження у представників якоїсь соціальної групи бути не може. Більше за те, вроджені привілеї завжди поєднуються з обмеженням прав не лише для групи, позбавленої цих привілеїв, а й для привілейованої. До доби буржуазних революцій аристократи не мали права займатися торгівлею чи промисловістю, бо це було справою третього стану. Відмовившись від привілеїв, вони отримали нові права, які з часом компенсували втрачене. Відмова від соціальних привілеїв, які мають чоловіки (знов-таки, тут цей термін уже доцільно вжити), також тягтиме за собою набуття ними нових прав», - пише історик, викладач НаУКМА, випускник КДПУ Сергій Гірік .

Ініціативні криворожанки чекають на ваші коментарі та думки на підтримку гендерної рівності у коментарях чи на e-mail: [email protected].

Читайте також: Криворіжці продовжують приєднуватися до Всесвітньої кампанії #HeForShe


Коментарі (27)

Изи

20:52, 03 травня 2018

Согласен. Даешь общий спорт.

Ирбис

21:23, 03 травня 2018

И бани;-)

Как тус

12:11, 04 травня 2018

Ибрис, да да, на всех предприятиях.

Моряк Папай

21:31, 03 травня 2018

Сергей, хорошая попытка но нет

omua78

21:44, 03 травня 2018

- " Як на мене, поділ на статі у принципі може існувати лише у сферах, у яких задіяно статеві органи "
Ну так я об этом уже много раз говорил. В общественной жизни не должно быть разделения по половому признаку. Равенство должно быть полным. Давайте не будем унижать женщин , уступая им местам , снисходительно показывая этим их неполноценность по отношению к нам. Не стоит обижать женщин вообще любыми проявлениями , показывающими на их якобы неравное положение . Давайте не будем лишать женщин права на обязательную срочную службу - они ведь не хуже мужчин. Даешь равенство !!!

Заме Чательно

22:18, 03 травня 2018

Сергей, так вперед! Гони маму, жену, сестру и дочку на улицу асфальт кластт, на стройку бетон мешать! О, а еще сейчас очень популярно заниматься утеплением квартир.... можете и монтажниками-ввсотниками устроить своих девочек) Там же не зпдействованы половые органы, верно?
P.S. Статтю не дочитала, бо написано нецiкаво.

galileo

02:25, 04 травня 2018

Из реалий: бригада шпалоукладчиков - 10 женщин. Бригадир - мужчина. Сидит, командует - не женское же это дело, руководить.

Изи

09:27, 04 травня 2018

из реалий: 20 000 сотрудников на комбинате, большинство мужчин, директор HR женщина.
сидит командует.

galileo

15:17, 04 травня 2018

и напишите в процентном соотношении количество других директоров, мужчин. И в процентном соотношении количество сотрудников мужчин и женщин. Получится.что директоров-мужчин больше

Изи

15:50, 04 травня 2018

да не, это ты напиши процентное соотношение работников. раз так смело в пример привел шпалоукладчиц как охренеть показательный момент угнетения.
ну и заодно разбей процентовку по уровням n / n+1 где кого сколько.

galileo

17:31, 04 травня 2018

Вы мне не тыкайте.

Изи

08:45, 05 травня 2018

а я не к тебе в гости пришел. не нравится - на выход.

galileo

12:22, 05 травня 2018

Вот в этом вся "культура" Кривбасса и мужчин, в частности.

Изи

13:02, 05 травня 2018

ага, тут еще и на ** й послать могут, это интернет деточка.

galileo

18:51, 06 травня 2018

Интернет- зеркало общества. Да и не "деточка" я Вам вовсе.

Посилання скопійовано в буфер обміну