Експертна думка щодо перспективи фінансування ремонту міських доріг

Експертна думка щодо перспективи фінансування ремонту міських доріг

Фото: Первый Криворожский

Де громадам взяти кошти на ремонт доріг та про перспективи їх фінансування поділився аналітик з питань бюджету Асоціації міст України Ігор Онищук.

Про це повідомляють колеги нашого сайту «VoxConnector».

Ігор Онищук дав коментар про перспективи фінансування ремонту міських доріг:

«У 2015-2016 роках ситуація з фінансування дорожнього господарства покращувалася. Так, починаючи з 2015 року спостерігався значний ріст видатків на дорожнє господарство. Якщо порівнювати 2015 з 2016 роком, то обсяг виділених коштів зріс на 173,7%.

Крім того, з 2015 року у чотирьох областях було запроваджено експеримент щодо спрямування 50% зібраних вище плану митних платежів на дороги загального користування державного значення. Це також дало результат: минулого року на ремонт доріг було спрямовано додатково 1,4 млрд грн».

Читайте також: Які дороги ремонтуватимуть у Кривому Розі

За словами Ігоря Онищука, у нинішньому році ситуація дещо ускладнилась. З 1 січня 2017 року роздрібний акцизний податок з нафтопродуктів скасовано. Уряд вирішив перерозподіляти між місцевими бюджетами акцизний податок з виробництва та імпорту нафтопродуктів:

«Закладений механізм компенсації передбачає, що місцеві бюджети отримають надходжень не менше, ніж у 2016 році. Хоча при цьому, не враховується зростання обсягів акцизу за рахунок інфляції та валютні коливання.

Втім, ремонт доріг може фінансуватися з інших джерел. Наприклад з державного фонду регіонального розвитку (3,5 млрд грн), субвенції на соціально-економічний розвиток (4 млрд грн).

Окрім того, у листопаді минулого року Верховна Рада прийняла закон про створення державного дорожнього фонду. Щоправда 2017 рік визначено як перехідний – закон набирає чинності з 1 січня 2018 року. Саме тому цього року фінансування з дорожнього фонду не було закладене у держбюджеті», -
коментує Ігор Онищук.

Аналітик з питань бюджету Асоціації міст України проаналізував динаміку фінансування дорожнього господарства у кожній області України та пояснив, чому цього року ресурс на латанняя та нові дороги в регіонах буде меншим:

«Збільшення фінансування доріг залежить в першу чергу від рішень уряду та розподілу державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток, фінансування Державного агентства автомобільних доріг України.

Цьогорічний держбюджет передбачає для Укравтодору 14,78 млрд грн, з яких 6,6 млрд грн – на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування. Виділяти додаткові ресурси на розбудову дорожнього господарства зможуть не всі органи місцевого самоврядування».

Коментарі (1)

Goodfucker

18:49, 20 березня 2017

Итог один:делать надо,а как,за какие деньги это владельцам авто абсолютно не интересно

Посилання скопійовано в буфер обміну