Різдвяні та новорічні свята без шкоди для здоров’я – поради для криворіжців

Різдвяні та новорічні свята без шкоди для здоров’я – поради для криворіжців

Фото: Freepik (ілюстрація)

Мешканцям Кривого Рогу радять – як провести різдвяні та новорічні свята без шкоди для здоров'я.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на Держспоживслужбу Дніпропетровської області.

На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, тому зростають ризики кишкових розладів, переїдання та харчових отруєнь. Також є проблема в різкому навантаженні на організм.

Раніше ми писали — як криворіжцям захиститися від кишкових інфекцій під час блекауту.

Аби убезпечити себе під час святових застіль, фахівці Держпродспоживслужби нагадують криворіжцям:
  • завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
  • беріть до уваги умови реалізації продуктів та терміни їх придатності;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуйте продукти у спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
  • дотримуйтеся правил зберігання харчових продуктів, товарного сусідства у холодильному обладнанні (сира продукція окремо від готової продукції);
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийманням;
  • вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • споживайте страви одразу після приготування, а у випадку повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 годин;
  • неодмінно помістіть у холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кондитерські вироби з кремом;кондитерські вироби з масляним кремом зберігайте при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • м’ясо необхідно добре проварювати та просмажувати;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • їжте невеликими порціями, з перервами;
  • не забувайте про питний режим.

Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися за кілька годин після вживання їжі або за кілька днів або навіть тижнів.

Терміново зверніться до медзакладів у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання — біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість.

Посилання скопійовано в буфер обміну