Якими мають бути умови праці криворіжців у спеку
Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це повідомляє «Перший Криворізький» з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Під час спеки організм витрачає багато енергії на охолодження. Посилене потовиділення призводить до втрати рідини, солей і мікроелементів. Це може викликати головний біль, нудоту, судоми м'язів, перевтому, а в деяких випадках — тепловий удар або інші ускладнення. Через це влітку зростає кількість нещасних випадків на робочих місцях. Також працівник, який виконує роботи у спекотну погоду, швидко втомлюється і підсвідомо починає уповільнюватися.
Оптимальні умови праці в офісах
Оптимальна температура в приміщенні має становити 23-25°C, а вологість повітря — 40-60%. Якщо температура піднімається до +28°C, працездатність значно знижується. У разі перевищення норми працівникам необхідно повідомити керівництво про несприятливі умови праці. Адміністрація у свою чергу має організувати вимірювання параметрів мікроклімату.
Скорочення робочого часу
Якщо температура на робочому місці перевищує +30°С, необхідно скорочувати час безперервної роботи:
- при +30-32°С працівникам слід робити перерви на 10-15 хвилин кожні 1,5 годин роботи;
- при +33-35 °С — працювати не довше години з наступною перервою на 15-20 хвилин;
- якщо температура перевищує +36°С, тривалість роботи суттєво зменшують або повністю зупиняють без додаткових засобів захисту.
Для робіт на відкритому повітрі при температурі понад +35°С робочі години не повинні перевищувати 15-20 хвилин, після чого — відпочинок у прохолодному місці не менш як на 10–12 хвилин.
Відтак:
- у спецодязі можна працювати до 4-5 годин за зміну;
- без нього — лише 1,5-2 години.
Робота на відкритому повітрі при температурі понад +37°С вважається екстремальною. У такому разі рекомендується перенести початок робочого дня на ранкові або вечірні години.
Що має зробити роботодавець
Щоб зменшити негативний вплив спеки на працівників, керівники підприємств мають:
- змінити графік роботи: перенести години роботи на ранок або вечір; тривалість робочих змін зменшити; подовжити обідню перерву;
- забезпечити працівників теплоізолювальним спецодягом;
- забезпечити працівників мінералізованою водою (до 3 літрів на зміну);
- встановити системи вентиляції або кондиціонери;
- улаштувати ємності з прохолодною водою або душ;
- провести позапланові інструктажі з безпеки.
Що пити і їсти в спеку
Щоб підтримувати водно-сольовий баланс, працівникам рекомендується вживати:
- підсолену воду,
- мінеральну лужну воду,
- молочнокислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка),
- соки,
- вітамінізовані напої,
- киснево-білкові коктейлі.
Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати оптимальний вміст води в організмі. Температура питної води, напоїв, чаю має становити +10-15°С.
При температурі повітря понад +30°С і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 літри води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.
Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти й овочі.
Читайте також: Криворіжцям надали рекомендації щодо підтримки водного балансу в спеку