Актуальне

Якими мають бути умови праці криворіжців у спеку

Якими мають бути умови праці криворіжців у спеку

Фото: Freepik (ілюстрація)

У спекотну погоду організм людини працює на межі можливостей, тож неправильний режим праці може стати причиною небезпечних наслідків для здоров'я. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритому повітрі або в умовах підвищеної температури в приміщеннях.

Про це повідомляє «Перший Криворізький» з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Під час спеки організм витрачає багато енергії на охолодження. Посилене потовиділення призводить до втрати рідини, солей і мікроелементів. Це може викликати головний біль, нудоту, судоми м'язів, перевтому, а в деяких випадках — тепловий удар або інші ускладнення. Через це влітку зростає кількість нещасних випадків на робочих місцях. Також працівник, який виконує роботи у спекотну погоду, швидко втомлюється і підсвідомо починає уповільнюватися.

Оптимальні умови праці в офісах

Оптимальна температура в приміщенні має становити 23-25°C, а вологість повітря — 40-60%. Якщо температура піднімається до +28°C, працездатність значно знижується. У разі перевищення норми працівникам необхідно повідомити керівництво про несприятливі умови праці. Адміністрація у свою чергу має організувати вимірювання параметрів мікроклімату.

Скорочення робочого часу

Якщо температура на робочому місці перевищує +30°С, необхідно скорочувати час безперервної роботи:

  • при +30-32°С працівникам слід робити перерви на 10-15 хвилин кожні 1,5 годин роботи;
  • при +33-35 °С — працювати не довше години з наступною перервою на 15-20 хвилин;
  • якщо температура перевищує +36°С, тривалість роботи суттєво зменшують або повністю зупиняють без додаткових засобів захисту.

Для робіт на відкритому повітрі при температурі понад +35°С робочі години не повинні перевищувати 15-20 хвилин, після чого — відпочинок у прохолодному місці не менш як на 10–12 хвилин.

Відтак:

  • у спецодязі можна працювати до 4-5 годин за зміну;
  • без нього — лише 1,5-2 години.

Робота на відкритому повітрі при температурі понад +37°С вважається екстремальною. У такому разі рекомендується перенести початок робочого дня на ранкові або вечірні години.

Що має зробити роботодавець

Щоб зменшити негативний вплив спеки на працівників, керівники підприємств мають:

  • змінити графік роботи: перенести години роботи на ранок або вечір; тривалість робочих змін зменшити; подовжити обідню перерву;
  • забезпечити працівників теплоізолювальним спецодягом;
  • забезпечити працівників мінералізованою водою (до 3 літрів на зміну);
  • встановити системи вентиляції або кондиціонери;
  • улаштувати ємності з прохолодною водою або душ;
  • провести позапланові інструктажі з безпеки.

Що пити і їсти в спеку

Щоб підтримувати водно-сольовий баланс, працівникам рекомендується вживати:

  • підсолену воду,
  • мінеральну лужну воду,
  • молочнокислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка),
  • соки,
  • вітамінізовані напої,
  • киснево-білкові коктейлі.

Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати оптимальний вміст води в організмі. Температура питної води, напоїв, чаю має становити +10-15°С.

При температурі повітря понад +30°С і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 літри води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.

Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживати фрукти й овочі.

Читайте також: Криворіжцям надали рекомендації щодо підтримки водного балансу в спеку

Посилання скопійовано в буфер обміну