Захворюваність на гострі кишкові інфекції серед криворіжців зросла майже на 50%

Фото: centrmed.com (ілюстрація)
Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на Фейсбук-сторінку Криворізького відділу Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Читайте також: У Кривому Розі перевірили місця стихійної торгівлі продуктами: що виявили
Із січня по квітень 2025 року зафіксували 405 випадків захворювання на ГКІ (серед них 64,2% - діти). В той же час - за аналогічний період 2024 року захворіли 275 людей.
Способи передачі ГКІ у січні-квітні 2025 року:
- м’ясні вироби – 30,1%;
- молочні продукти – 25,4%;
- рибні продукти – 5,4%;
- яйця – 12,1%;
- овочі- 2%.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій:
- вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені;
- дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі – підтримуйте чистоту, відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, використовуйте чисту або очищену воду і свіжі продукти;
- купайтеся у чистих водоймах та обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі.