Що криворіжцям приготувати на Великдень 2025: рецепти

Фото: Перший Криворізький
Редакція «Першого Криворізького» підібрала кілька оригінальних рецептів, які зроблять ваш святковий стіл ще смачнішим та яскравішим.
Рецепт м'яса, запеченого в духовці
Інгредієнти для приготування- 2 кг свиної вирізки,
- 1 столова ложка солі,
- головка часнику середнього розміру,
- три лаврових листочки,
- найкраще, якщо є спеціальний набір спецій «Для м'яса».
Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.
Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м'яса зверху.
Добре солимо м'ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.
М'ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м'ясо мало вигляд, як в паніруванні.
Перекладаємо м'ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.
Запікаємо м'ясо на нижніму рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.
Протикаємо м'ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина - воно готове, якщо м'ясо кровить — необхідно запікати далі.
Запечена скумбрія у фользі
Інгредієнти для приготування- 2 шт. скумбрії,
- 2 ст.л. вершкового масла,
- 0,5 ст.л. лимону,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- сіль та перець за смаком.
Варто розморозити рибу, промити та просушити. Посолити її та обсипати спеціями.
Залишити скумбрію на 30 хвилин. Розігріти духову піч до 180°.
Взяти два великі шматки фольги (по одному для кожної риби), змастити поверхню фольги маслом.
Лимон нарізати кружечками, викласти на змащене маслом місце. Зверху покласти скумбрію.
Змастити вершковим маслом верх, боки і внутрішню частину кожної риби. Щільно загорнути її і викласти на деко. Відправити у духову піч до готовності.
Рецепт кручеників із чорносливом
Інгредієнти для приготування- 500 г свинини,
- 200 г чорносливу,
- 200 г твердого сиру,
- м'ясний бульйон,
- сіль, перець на свій смак
Як звичайно готуємо свинячі битки.
Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками. Натираємо сир на терці.
На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир. Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками.
Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном. Ставимо місткість із кручениками в духовку на 30-35 хвилин
Лаваш із червоною рибою
Інгредієнти для приготування- один лаваш,
- 180-200 г правленого вершкового сирку, можна замінити іншим,
- 200 г малосольного філе лосося або сьомги,
- зелень — петрушка, кінза, кріп,
- 1 лимон.
Рибу порізати на шматочки.
Додати до неї різану зелень та сир, добре перемішати. Полити видавленим лимонним соком.
Розкласти рівномірно рибу з сиром та зеленню по всьому лавашу.
Завернути лаваш з рибою в рулет і загорнути в плівку. Поставити рулет в холодильник на 20 хвилин.
Порізати рулет на частини.
Фаршировані яйця з грибами
Інгредієнти для приготування- печериці - 200 г,
- яйця - 8 шт,
- цибуля - 1 шт,
- майонез - 2 ст. л,
- рослинна олія - 2 ст. л,
- зелена цибуля - 2 пера.
Гриби і цибулю дрібно нарізати, обсмажити на середньому вогні 8 хвилин.
Подрібнити гриби з цибулею в блендері. Зелену цибулю дрібно порубати.
Яйця розрізати навпіл і вийняти жовток.
Жовток розім'яти виделкою і змішати з грибною сумішшю, додати майонез, посолити. Яєчні білки заправити грибною начинкою і посипати зеленою цибулею.
Залишити в холодильнику на 20 хвилин.
Салат із курячою печінкою та грибами
Інгредієнти для приготування- 300 курячої печінки,
- 300 г грибів,
- 3 картоплини,
- 3 яйця,
- 150 г твердого сиру,
- 1 цибулина,
- 1 морквина,
- сіль, перець до смаку,
- олія.
Помиту картоплю та моркву відварити до готовності. Відварити яйця.
Цибулю порізати кільцями. Шампіньйони порізати на шматочки.
Обсмажити на олії шампіньйони з грибами. Обсмажити на олії курячу печінку
Викласти інгредієнти салату такий шарами:
- перший шар — натерта на терці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;
- другий шар — натерта на терці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;
- третій шар — натертий сир із майонезом;
- зверху посипати натертими на терці яйцями.
Сирні кекси з начинкою
Інгредієнти для приготування- сир - 200 г,
- цукор - 180 г,
- борошно - 200 г,
- масло вершкове - 150 г,
- яйце - 3 шт,
- цукор ванільний - 1 ч. л,
- розпушувач - 1 ч. л.
Сир протерти через сито. З'єднати сир, розм'якшене масло, ванільний цукор, розпушувач і яйця, перемішати.
Поступово вмішувати борошно і перемішувати тісто.
Форми для кексів змастити маслом.
Наполовину заповнити тістом, зверху викласти столову ложку начинки (джем, повидло, згущене молоко, вишні і т.п.).
На начинку викласти ще трохи тіста, щоб форма заповнилася на 3/4.
У попередньо розігріту до 180°C духовку поставити кекси і запікати 25 хвилин.
Як наші предки готувалися до святкування світлого свята
На Великдень старанно прикрашали стіл, для цього використовували найкращі вишиті рушники, скатертину, посуд та столові прилади.Страви для застілля готували певними днями:
- на Страсному тижні в четвер чи суботу пекли паски і фарбували яйця;
- у п'ятницю готуватися було небажано, цей день рекомендували присвятити молитві.
Також на великодній стіл ставили фігурку баранчика, виготовлену з вершкового масла або тіста, як символ Агнця, принесеного в жертву. У наш час зробити фігурку можна самостійно за допомогою ножа та столових приладів, або скориставшись зручною силіконовою формою для випікання.
Окрім дріжджової паски, наші предки обов'язково робили сирну. Для приготування сирної паски сьогодні можна використовувати спеціальні пластикові форми, які легко мити та зберігати у складеному вигляді до наступного року.
Традиційно, на великодньому столі наших предків було проросле зерно в блюді. Сьогодні його можна замінити композицією із свіжих весняних квітів.
З напоїв на столі завжди було солодке вино — кагор. За бажання його можна замінити на сік або компот. У наші дні традиції підготовки до свята не дуже змінилися.
Для святкового столу, господині та господарі дістають оригінальний великодній декор, посуд, столові прилади. Випічкою займаються весь четвер, а у суботу готують інші страви для святкування, розписують яйця, роблять фарбування.
Варто зазначити, що у деяких регіонах України випіканням пасок також займаються у Страсну п'ятницю, проте для цього виділяють першу половину дня, до моменту винесення у храмах Плащаниці (приблизно о 15:00).