Закривавлений бронежилет бійця, снаряди і фото. Музей АТО у авіаколеджі Кривого Рогу

Закривавлений бронежилет бійця, снаряди і фото. Музей АТО у авіаколеджі Кривого Рогу

Фото: Первый Криворожский

У Криворізькому коледжі Національного авіаційного університету сьогодні, 8 квітня, відкрили музей АТО.

У музеї зібрано 59 експонатів. Серед яких є зброя, за допомогою якої наші бійці боронять кордони України у зоні АТО, фото полеглих за незалежність Батьківщини воїнів АТО та їхня форма.

На деяких бронежилетах навіть лишилася кров вбитих бійців…

«Я привіз до музею бронежилет загиблого бійця АТО Андрія Зінченко. Мені було тяжко приймати такий музейний експонат з такою історією. Мені його передали у крові Андрія, вона так і лишилася на жилеті», - розповідає про музейні експонати депутат криворізької міськради та волонтер Андрій Мізан.

Андрій Зінченко служив у зоні АТО у складі 54-ї окремої механізованої бригади та загинув 8 жовтня 2016 року у селі Троїцьке Луганської області, підірвавшись на розтяжці. Йому був 41 рік.





Крім бронежилета Андрія Зінченко у музеї встановили фотографії трьох курсантів авіаційного коледжу, які полегли у зоні АТО.

Вадим Рубцов закінчив авіаколедж у 2011 році. У січні 2012 року був призваний на військову службу у військовій частині А3283 за контрактом. Службу ніс на посаді старшого механіка-водія танку Т-64Б. З 2013 року був командиром танку.

У зоні проведення антитерористичної операції служив у 17-ї окремій танковій бригаді. Під час мінометного обстрілу 7 лютого 2015 року загинув біля смт. Станиця Луганської області. 11 листопада 2017 року йому мало б виповнитися 26 років.

Читайте також: У Кривому Розі відкрили меморіальну дошку Вадиму Рубцову



Артем Щербина випустився з коледжу у 2005 році. Чоловік служив у АТО командиром відділення у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді.

Загинув 22 січня 2015 року коло Донецького аеропорту. Йому було 33 роки. Без батька лишилися троє маленьких дітей.

Читайте також: «Не плач, котику. Ми пишаємось твоїм татом», - вчитель доньці полеглого криворізького воїна


Іван Джадан завершив навчання у криворізькому авіаційному коледжі у 1997 році. З березня 2014 року служив у 40-му батальйоні територіальної оборони «Кривбас» механіком-радіотелефоністом.

Під час виходу з Іловайського оточення загинув 29 серпня 2014 року. Чоловікові назавжди лишилось 37 років.

Читайте також: Пам’ятаємо загиблих героїв. У Кривому Розі відкрили меморіальну дошку Івану Джадану



Викладачі і студенти авіаційного коледжу бережуть пам'ять і про чоловіків, які брали участь у війні в Афганістані.

Курсант Сергій Зимін загинув у Афганістані 22 вересня 1987 року.



«Ми ніколи не забудемо справжніх чоловіків - наших випускників, які загинули, захищаючи нас та нашу країну. Зараз у зоні АТО несуть службу 40 випускників коледжу. Вони регулярно навідуються до нас.

І ми пишаємося тим, що змогли виховати справжніх захисників, які не ховаються за спинами інших, а готові на усе, аби ми жили під мирним небом
», - гордо говорить про вихованців коледжу Ніна Іваніна, завідувач музеєм у Криворізькому авіаційному коледжі.



Експонати для музею АТО почали збирати з жовтня 2016 року. Студенти та викладачі коледжу власними силами робили ремонт та за допомогою волонтерів знаходили експонати. Усе робили самі, бо зайвих грошей немає.

«Хочу подякувати Юрію Федосенко та його синам. Вони постійно, коли я їжджу в зону АТО, передають мені експонати. Це відкриття і їх заслуга, бо вони привезли багато експонатів. Музей потрібен, аби наша молодь пам’ятала, як тяжко нам дається свобода та незалежність.

За Україну загинуло багато наших бійців, хтось втратив здоров’я, хтось – рідних. Ми робимо усе можливе, аби люди знали про ті подвиги, які кожного дня роблять наші хлопці у зоні АТО»,
- розповів Андрій Мізан.

Відкрити музей АТО у Криворізькому коледжі Національного авіаційного університету було прийнято рішення саме у День відкритих дверей.

На захід завітали більше 100 майбутніх абітурієнтів коледжу. Їм розповіли про переваги навчання у закладі та провели екскурсію музеєм.

Зараз у коледжі навчаються 1875 студентів.

«У 1974 році ми відкрили музей, присвячений авіаційному коледжу. Тут відображений поетапний розвиток коледжу починаючи з 1951 року. Окрім наших досягнень та нагород у музеї є і раритетні експонати. Наприклад, бортовий самописець, або чорний ящик», - зазначила Ніна Іваніна.

Усього у авіаколеджі діє три музеї: музей АТО, музей, присвячений часам Великої Вітчизняної війни та музей історії розвитку коледжу.










Фото: Анна Севостьянова

Ссылка скопирована в буфер обмена