Малопотужні регіональні лікарні перетворять у ефективні заклади, - Уряд

Малопотужні регіональні лікарні перетворять у ефективні заклади, - Уряд

Фото: Yandex.ua

Аналіз обсягу та якості реальних медичних послуг повинен спонукати громади до перепрофілювання малопотужних лікарень, аби забезпечити їх роботу в єдиній системі госпітального округу та з врахуванням принципу оплати за конкретну медичну послугу.

Про це повідомляє прес-служба Урядового порталу.

Відповідаючи на питання представників Асоціації міст України про розподіл відповідальності держави та громад за утримання лікарень в регіонах, заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк прокоментував:

«Ми переходимо в систему господарського права, коли держава в межах гарантованого пакета медпослуг виступатиме замовником, а медзаклад – постачальником. На сьогодні, майже всі лікарні перебувають у власності громад, тому й утримання їх – зона відповідальності місцевої влади.

Після впровадження реформи медичний заклад отримуватиме певний дохід, в тому числі і від Національної служби здоров’я, і з цього доходу він повинен передбачити кошти на утримання. Тарифи на медичні послуги будуть такі, щоб всі операційні видатки на надання послуг були забезпечені. Але, крім того, громада може додатково допомагати в оснащенні лікарні чи закупівлі необхідного обладнання».

Читайте також: З 1 квітня стартує програма відшкодування вартості ліків

Разом з тим держава замовлятиме послуги лише в тому медичному закладі, де вони відповідатимуть належному базовому рівню якості.

На питання яка доля чекатиме лікарні, що не відповідають розробленим Міністерством охорони здоров’я вимогам, та які місцева влада вирішить залишити в нинішньому статусі, Павло Ковтонюк наголосив:

«Неухвалення плану розвитку госпітального округу ніяк не вплине на державне замовлення послуг. Але це вплине на розвиток громади, адже інвестиції в інфраструктуру повинні спрямовуватись в мережу.

Не в кожен заклад окремо, а в сплановану мережу, яка є закінченим циклом стаціонарних послуг. Тому ті інвестиції, які виділятиме Уряд та іноземні інвестори, будуть давати виключно під мережу».


Читайте також: Як криворіжці можуть відшкодувати вартість ліків. Поради юристів

Заступник Міністра охорони здоров’я зазначив, що якщо якась громада не підтримує створення мережі, то вона зі свого бюджету сама інвестуватиме у заклад. У разі якщо місцева влада не ухвалить рішення про перепрофілювання лікарень, вона повинна подбати про додаткові джерела фінансування цього закладу.

Заступник Міністра також нагадав, що держава платитиме за медичну послугу, тому малопотужним лікарням доведеться перепрофілювати на заклади, де надають ті послуги, на які є попит у громади: Центри здоров’я, реабілітаційні заклади, заклади по медичному догляду та інші.

Комментарии (8)

Вася

16:55, 28 марта 2017

Гладко было на бумаге да забыли про овраги))

za\\/arka

17:46, 28 марта 2017

Прям бачу вже дідові намети на 95-м і підписи проти "Ани хотят закрыть бальници"

Gelena

18:20, 28 марта 2017

А вы можете назвать хоть какие-нибудь "реформы", которые принесли пользу нашей стране? Вряд ли, так что не надо иронизировать.

Доктор зло

07:36, 30 марта 2017

zakarluka,а вас устраивает медицина сейчас?

Доктор зло

07:35, 30 марта 2017

za\\/arka,четко)))))))100%так и будет

Ярослав @р()нЬ)ч Викторович

19:05, 28 марта 2017

вообщем,своими словами,после предыдущей реформы,из одной больницы делали две или 3,а теперь будет одна на весь город,мощная!!!

Lookerz

23:49, 28 марта 2017

"Все, пропал дом". Вот почему тут запретили Булгакова видно чтобы народ не знал что подобные уже были.

Доктор зло

07:40, 30 марта 2017

ну иметь в каждом районе больничку это круто ,да вот только в брльничках аппаратура 1945 года (юбилейная!!!),на все больницы врачей не хватает,и те от переработок уже просто мрут,а простых людей ,увы, футболят , то прописка не та то проживаете не там,то денег нету....да да если у вас денег нету реальность такова :бюджета в больнице нету и лечить ВАС ТАМ НЕЗАЧТО !!!МЕДИКИ УЖЕ ДАВНО СО СВОИМ НА ДЕЖУРСТВА ХОДЯТ ,и как вам? реформа не нужна ?

Ссылка скопирована в буфер обмена