Штраф за сміття у громадському місці більший ніж за паплюження прапора України

Штраф за сміття у громадському місці більший ніж за паплюження прапора України

Фото: facebook.com

Раніше ми писали, що на криворізьких кладовищах орудують вандали. Вже чотири рази невідомі правопорушники паплюжили могили воїнів АТО Геннадія Дощенка та Іллі Гайдука.
Герої поховані на цвинтарі Тернівського району.

Перший акт вандалізму відбувся 30 липня 2016 року. Тоді, під покровом ночі, невідомі повалили пам'ятник Іллі Гайдука і погнули пам'ятну дошку на могилі Геннадія Дощенка.

Ще тоді, сестра Іллі Гайдука Іляна, наче відчуваючи, що це не останній випадок паплюження могил, говорила: «Якщо не шукати і не карати винних - це буде продовжуватися». І вона, нажаль, не помилилась.

Наступного разу лихо сталось в ніч з 28 на 29 серпня, напередодні Дня пам'яті за загиблими в «Іловайському котлі». Правопорушники повалили пам’ятники обох героїв. Після цього випадку депутат міськвиконкому Кривого Рогу оголосив 50 тисяч гривень винагороди за інформацію про вандалів.

Оголошення про грошову винагороду вочевидь не дало результатів і злочинці знову прийшли на цвинтар аби познущатись над могилами героїв. 31 жовтня «вороги-сепари» зірвали державні прапори з пам’ятників солдатів і нещадно іх розірвали.

Вчора, 8 листопада, Іляна Гайдук повідомила, що ворог знов повернувся на кладовище: «Могили загиблих у війні з агресором героїв - Геннадія Дощенка і Іллі Гайдука вже вчетверте чіпали і шкодили сепари».




Кожного разу дівчина писала заяву до Тернівського відділення поліції Кривого Рогу і до міського відділу служби безпеки України.

«Мною були направлені листи на адресу СБУ в Кривому Розі, Дніпрі, Києві про скоєні акти вандалізму та знущання над державною символікою. Я прохала іх перевірити осіб, на мою думку, причетних до злочину»
, - каже Іляна.

Відповідь вона отримала лише від СБУ з Дніпра. У листі тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління СБУ Юрій Порожній відповів:

«Ваше звернення направлено за належністю до ГУ НП (головне управління національної поліції, - ред.) в Дніпропетровській області у зв’язку з тим, що викладені у ньому питання не відносяться до компетенції органів служби безпеки України».

У прес-службі СБУ Дніпропетровської області нашому кореспонденту повідомили, що справа дійсно не відноситься до їхньої компетенції: «Чому СБУ називається службою безпеки України? Тому що ми займаємось питаннями, які можуть загрожувати безпеці держави або громадянам України. На превеликий жаль, наше керівництво не вбачає суспільної загрози у паплюженні могил на цвинтарях. За це відповідає управління нацполіції Дніпропетровської області та місцеві відділення поліції».

У Кривому Розі справою займаються співробітники слідчого відділу Тернівського району.

Прес-секретар управління внутрішніх справ у Кривому Розі повідомила: «На даному етапі слідчі ведуть розслідування. Ми робимо усе можливе аби встановити винних у скоєнні злочину».

Правоохоронці підкреслюють, що відповідно до 338 статті Кримінального кодексу України публічна наруга над державною символікою карається штрафом до 50-ти неоподатковуваних мінімумів або арештом на строк до шести місяців. В окремих ситуаціях можливе і позбавленням волі на строк до трьох років.

Зазначимо, що, наприклад, згідно статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за викинуте посеред вулиці сміття, правопорушник муситиме сплатити штраф від 20-ти до 80-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Виходить, псування державного символу України карається меншою сумою, ніж викинуте сміття в громадському місці?

Іляна Гайдук говорить, що наруга над могилами загиблих Героїв - це обличчя Кривого Рогу та його керівників, і припускає, якщо це не припиняється, значить, допускається міською владою: «Як варіант, можна залучити особисту охорону сильного мера - муніципальну гвардію: поставити по двоє охороняти кладовища».

Представників виконкому криворізької міської ради не перший раз підозрюють у схильності до проросійських настроїв.

До прикладу, активісти Кривого Рогу неодноразово звертались до виконавчого комітету міськради з проханням передати для соціальної реклами біл-борд біля меморіалу, присвяченого пам’яті загиблих АТО-вців і майданівців на площі Горького (95 квартал, - ред.).





Зазвичай на борді біля меморіалу розміщений плакат із символічним написом: «Живі… вони живі».
Автор борду -криворізький фотохудожник Роман Неділько.


Але бували часи, коли поруч із фотографіями загиблих героїв встановлювали передвиборчу агітацію теперішнього міського голови.



Зараз борд за власні кошти орендують кілька громадських організацій Кривого Рогу. На звернення активістів стосовно установлення біл-борду воїнам російсько-української війни, працівники Управління містобудування архітектури та земельних відносин виконкому міської ради відповіли: «Рекламна конструкція є приватною і нею на свій розсуд розпоряджається власник».





Можна, напевне, розпоряджатись власністю - бордами. Але ніхто не дав чиновникам права розпорядитись людською шаною і пам’яттю про тих, хто
захистив нашу країну.

Ссылка скопирована в буфер обмена