Новий рік 2025: прості рецепти до святкового столу
Фото: Перший Криворізький
Читайте також: Як змінилися ціни в супермаркетах Кривого Рогу перед святами
Також важливо наперед продумати – які страви прикрасять ваш новорічний стіл. Редакція «Першого Криворізького» підготувала матеріал про прості рецепти.
Салат з твердим сиром й крабовими палочками
Що вам знадобиться: 4 яйця; 200 грам крабових паличок; 100 грам твердого сиру; 1 яблуко; лимонний сік; пучок кропу; 2 ст. ложки майонезу.
Як приготувати:
- натерти твердий сир, крабові палички, яйця (білки та жовтки окремо);
- яблуко натерти та полити лимонним соком, щоб воно не потемніло;
- салат викладати шарами: білок — сир — крабові палочки — яблуко — жовтки. Кожен шар змащується сіточкою з майонезу;
- зверху по краям посипати подрібненим кропом та крабовими палочками, які залишилися.
Фарширована картопля з грибами
Що вам знадобиться: 6 картоплин; 300 грам шампіньйонів; 100 грам копченої шинки; 1 яйце; 50 грам твердого сиру.
Як приготувати:
- картоплю помити, а потім трохи зрізати одну її сторону. Покласти тією стороною вниз, випікати 15 хвилин за температури 200°С;
- трохи охолодити готову картоплю, за допомогою ложки видалити трохи середини (повинен вийти «човник»);
- обсмажити гриби, додати до них натертий сир, нарізану кубиками шинку, яйце та ретельно перемішати;
- зафарширувати сумішшю картоплю й запікати ще 15 хвилин за температури 180°С.
Овочі гриль
Що вам знадобиться: 3 баклажана; 3 болгарських перцю; 5 помідорів; 2 цибулини; 300 грам печериць; 4 ст. ложки оливкової олії; 1 ст. ложка яблучного оцту; 1 ст. ложка бальзамічного оцту; 1 ст. ложка італійських трав; чорний мелений перець, цукор, сіль за смаком.
Як приготувати:
- всі овочі нарізати товщиною приблизно 1-1,5 см: баклажани, перець і шампіньйони - повздовжніми пластинками, помідори і цибулю – кружальцями;
- змішати яблучний та бальзамічний оцет, цукор, сіль, спеції і заправити оливковою олією. Скласти овочі в ємність, залити маринадом, перемішати і залишити на 20 хвилин;
- викласти овочі на решітку гриль і відправити в розігріту до 200°С духовку на 30-40 хвилин.
Картопляні оладки в вершково-грибному соусі
Що вам знадобиться: 6 картоплин; 2 цибулі; 2 яйця; 500 грам печериці; 160 мл вершків 33%; 150 грам твердого сиру; 1 ч. л. сухого часнику; 1 ч. л. перцю чорного меленого; 50 мл олії; 3 ст. л. сметани; кріп.
Як приготувати оладки:
- картоплю очистити, натерти на дрібній тертці. Сюди ж натерти одну цибулину, перед тим поклавши її на друшляк, щоб пішла зайва рідина;
- у цю масу додати яйця, сухий часник, чорний перець, сіль до смаку, все перемішати;
- у сковороду налити олії, класти по 1 ст. л. картопляної маси, формуючи оладки. Обсмажити на сильному вогні з обох боків по кілька хвилин до золотистого кольору;
- готові оладки викласти на паперовий рушник.
Як приготувати соус:
- нарізати півкільцями цибулю, гриби пластинами;
- цибулю обсмажити на олії, покласти гриби до цибулі та випарити з грибів рідину;
- додати до грибів вершки, посолити та обсмажувати до загусання вершків.
Далі:
- форму для запікання змастити вершковим маслом, покласти оладки, зверху вершково-грибний соус;
- посипати натертим на дрібній тертці сиром;
- повторити так декілька шарів.