«Я не чула, як саме лунав вибух, бо дуже сильно кричала дитина», — криворіжанки розповіли, де їх застав російський обстріл

Фото: Перший Криворізький
Криворіжанки, чиї будинки постраждали під час обстрілу, розповіли журналістам «Першого Криворізького» де їх застав ворожий удар та як вони це пережили.
Тетяна Байбарак в момент обстрілу була на кухні. Жінка моніторила новини, коли пролунав вибух.

«Осколки полетіли на мене. Впало вікно поруч. У будинку всі вікна розбиті», — поділилася з журналістами жінка.Вона розповіла, що волонтери одразу після обстрілу почали допомагати: витягати вікна, прибирати уламки, закривати віконні рами плівкою.
Навіть попри те, що опалення в будинку немає, жінка не планує його покидати, адже боїться мародерства.
«В хаті холодно. Опалення немає, вікон немає. Двері не закриваються повністю. В нас дуже багато людей, які люблять "лазити" по хатах, тому будинок я не покину», — сказала Тетяна.Ще одна містянка Наталя, чиє помешкання постраждало від обстрілу, розповіла, що навіть не чула другого вибуху, бо її дитина сильно кричала.

«Знайомий зателефонував, сказав, що знову ракета. Я встигла вийти зі своєї кімнати, а донька ні. На неї обвалилася стеля. Мабуть, найжахливіше - це те, як кричить дитина. Я не чула, як саме лунав вибух, тому що дуже сильно кричала дитина», — зі сльозами на очах згадує Наталя.Її донька — одна з постраждалих під час обстрілу. Як каже сама жінка, у дівчини болить голова, є подряпини, проте незначні.
Окрім обваленої стелі у будинку Наталі також повибивало вікна.
«Але, взагалі, ми вчора святкували друге народження», — додала жінка.Нагадаємо, що під час ракетного обстрілу Кривого Рогу, вчора, 6 грудня, загинуло троє людей. Тіло останньої жертви росіян дістали з-під завалів зруйнованої будівлі на ранок, 7 грудня.
Окрім того, ще 17 людей постраждали, серед них одна дитина. У містян осколкові та забійні рани.
У Кривому Розі вперше за 8 рокiв зареєстрували випадок захворюваності на лістеріоз

Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це повідомляє «Перший Криворізький» з посиланням на Криворізький районний відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
У місті випадки захворювання на лістеріоз не реєструвались з 2017 року.
Зараз захворів підліток 2013 року народження.
В Україні це другий випадок в цьому році, перший випадок зафіксували у Закарпатській області в березні.
У минулому році в країні зареєстрували 3 випадки захворювань на лістеріоз, у
2023 та 2024 роках — по 12 випадків, в 2022 – лише 2.
Лістеріоз - це інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями, які широко розповсюджені у природі: у ґрунті, воді та на рослинах. Джерелами інфекції можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, дикі тварини, бродячі коти і собаки, дикі птахи, також і голуби.
Більшість людей хворіє на лістеріоз через їжу. Небезпечна бактерія може бути у м'ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді чи інших предметах, яких торкався хворий або носій. Є ризик зараження при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними.
Інкубаційний період триває від 3 до 70 днів, частіше 21 день.
За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння. Якщо вона прогресує, то страждає центральна нервова система (головний мозок). Після чого з'являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.
Для літніх людей, людей із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними.
Важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння:
- слабкість,
- озноб,
- підвищена температура,
- діарея,
- блювота.
Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну.
Профілактика:
- тримати їжу в чистоті;
- розділяти сире і варене;
- ретельно варити їжу;
- їжу зберігати при дотриманні температурного режиму;
- використовуйте безпечну воду та продукти харчування;
- усі продукти харчування потрібно піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
- уникати вживання молочних продуктів з непастеризованого молока;
- при вживанні сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх промивати, не вживати пошкоджені овочі і фрукти – лістерії можуть проникнути всередину;
- мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому.
- розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів;
- не можна різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м'ясо;
- сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику, особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
Читайте також: Як правильно можна зберігати готові страви: поради криворіжцям