Переселенці можуть отримати субсидію на оплату оренди житла: деталі

Переселенці можуть отримати субсидію на оплату оренди житла: деталі

Фото: Перший Криворізький

Для надання допомоги переселенцям, які не мають достатньо коштів для самостійної оплати житла, Міністерство соціальної політики розробило, а Уряд ухвалив постанову, яка передбачає субсидію на оренду житла для переселенців. Ця субсидія надає можливість переселенцям, котрі не мають достатнього доходу, отримати від держави фінансову підтримку на оплату орендованого житла.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України.

Субсидію отримуватимуть ті родини переселенців, що витрачають на оренду понад 30% свого загального доходу. Якщо дохід родини менший за два прожиткових мінімуми на особу (5840 гривень), субсидія покриватиме більшу частку вартості оренди.

Як і субсидія на комунальні послуги, субсидія на оренду житла надаватиметься через Пенсійний фонд України, і її можна буде отримувати одночасно з субсидією на комунальні послуги. Призначення субсидій на оренду розпочнеться із середини січня 2025 року. Тож родини, які потребують підтримки в оренді житла, зможуть подавати заяви на її призначення з цього часу. Міністерство соціальної політики додатково повідомить громадян про початок прийому заявок.

Сума субсидії на оренду визначатиметься індивідуально для кожної родини, враховуючи їхній дохід, кількість членів та вартість оренди житла. Оскільки вартість оренди різниться залежно від регіону та розміру населеного пункту, це також враховуватиметься завдяки спеціальним регіональним коефіцієнтам.

Щоб гарантувати стабільність умов для переселенців, які орендують житло, субсидія надаватиметься за наявності договору оренди. Типовий договір можна буде отримати й підписати у відділеннях Пенсійного фонду або онлайн на його сайті.

Для заохочення орендодавців до укладення офіційних договорів з переселенцями держава компенсуватиме орендодавцям податки, сплачені з доходу від оренди, у пропорції до суми субсидії.

На першому етапі субсидія на оренду буде впроваджена у 9 регіонах, куди перемістилася найбільша кількість переселенців: Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській, Луганській і Донецькій областях (крім тих територій, де ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані).

Нагадаємо, переселенці двох громад Криворіжжя можуть оформити заявку на отримання компенсацій за опалення у межах проєкту «Підготовка до зими 2024–2025».

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну