Поліомієліт: як криворіжцям захиститись від небезпечного захворювання

Поліомієліт: як криворіжцям захиститись від небезпечного захворювання

Фото: zoda.gov.ua

Україна залишається в переліку країн із ризиком спалаху поліомієліту через низький рівень вакцинації. Поліомієліт — це високоінфекційне вірусне захворювання, яке найчастіше поширюється через брудні руки, заражену їжу або воду.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Новолатівської сільської територіальної громади.

Інкубаційний період може тривати від 4 до 35 днів, після чого може проявитися хвороба.

У понад 70% випадків інфекція протікає безсимптомно, що робить її небезпечною для оточуючих.

Перші симптоми схожі на грип — лихоманка, головний біль, біль у животі та горлі, нудота, блювання. Далі може з'явитися сильний біль у м'язах і параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Поліомієліт може призвести до паралічу ніг, рук, обличчя або м'язів дихальної системи, що часто стає причиною смерті. Одужання не відновлює функцій уражених м'язів, а 5-10% паралізованих пацієнтів помирають через ураження дихальних м'язів.

Інфікуватися поліомієлітом може кожен невакцинований — як діти, так і дорослі.

Найбільшу небезпеку хвороба становить для дітей до 5 років.

Лікування поліомієліту не існує, єдиний захист — вакцинація.

Якщо 90-95% населення вакциноване, вірус не поширюється, навіть при його занесенні ззовні. Такий колективний імунітет захищає тих, хто не може вакцинуватися через протипоказання.

Завдяки глобальним зусиллям за останні 25 років захворюваність на поліомієліт скоротилася на 99%, з 350 000 випадків у 1988 році до 243 у 2014 році.

В Україні у 2021 році спалах поліомієліту зафіксували на Рівненщині та Закарпатті. Виявлено 20 випадків: у 19 дітей хвороба була безсимптомною, а одна дівчинка з села Велика Омеляна отримала параліч через відмову батьків від щеплення за релігійними переконаннями. У відповідь на це 30 грудня 2021 року Міністерство охорони здоров’я затвердило план дій із прискореної вакцинації дітей, які не отримали всі дози в рамках планової імунізації. Кампанія стартувала у лютому 2022 року, але її проведення ускладнила війна.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є обов’язковою та безкоштовною у державних поліклініках. Відповідно до Національного календаря щеплень, дитина повинна отримати 6 доз вакцини: у 2, 4, 6 місяців, 18 місяців, 6 та 14 років. Використовувані вакцини зареєстровані й дозволені для застосування в Україні.

Щоб захистити своїх дітей, вчасно вакцинуйте їх проти поліомієліту і надолужте пропущені щеплення.

Раніше ми писали, що у 2024 році в Україну доставили 340 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну