64 посадовця МСЕК отримали підозри, скасовано понад 4 тисяч висновків про інвалідність

64 посадовця МСЕК отримали підозри, скасовано понад 4 тисяч висновків про інвалідність

Фото: apostrophe.ua

За матеріалами Служби безпеки України підозру отримали 64 посадовці медико-соціальної експертної комісії, ще 9 уже засуджено, а також скасовано 4106 висновків про інвалідність, які призначали на підставі фіктивних документів.

Про це повідомляє Управління СБ України у Дніпропетровській області в фейсбуці.
СБУ системно протидіє загрозам державній безпеці, зокрема тим, які шкодять обороноздатності країни. В тому числі — активно відпрацьовує факти зловживань у системі медико-соціальної експертної комісії, які вкрай негативно впливають на мобілізаційні процеси.

СБУ викрила і припинила діяльність 8 організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.
У Харківській області нейтралізували організовану злочинну групу із 13 членів обласного МСЕК. Під час обшуків у них вилучили понад 650 тисяч доларів. Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я.
На Рівненщині викрили ще 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації. За гроші фігуранти оформлювали для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб з подальшим призначенням груп інвалідності. У такий спосіб посадовці отримали понад 350 тисяч доларів.
У Миколаєві викрили очільницю обласної МСЕК, в якої виявили понад 450 тисяч доларів, колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі. Щоб приховати ці статки посадовиця «переписала» більшість майна на свого сина – студента медичного університету, який має російське громадянство.
На Закарпатті викрили голову обласної МСЕК і трьох її спільників, які за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Крім того, СБУ перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями: на сьогодні ці перевірки охоплюють майже 2,4 тисячі таких людей.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо протидії правопорушенням, зокрема корупційним, під час встановлення інвалідності посадовцям держорганів.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну