Російська пропаганда продовжує легітимізацію серії балістичних ударів по Кривому Рогу

Російська пропаганда продовжує легітимізацію серії балістичних ударів по Кривому Рогу

Фото: Перший Криворізький

«Дислокація офіцерів ЗСУ», «найманці», «українські терористи», «модернізатори РЕБ» — основні меседжі пропагандистських телеграм-каналів у повідомленнях про атаки по Кривому Рогу протягом 19–21 жовтня. Серії ударів по цивільній інфраструктурі міста російські воєнкори вважають виправданими, бо на цій території нібито перебували українські військові й іноземні спеціалісти.

21 жовтня Росія поцілила ракетою поряд із криворізьким палацом культури. П’ятеро людей звернулися по медичну допомогу. Низки ракетних ударів російська армія завдала напередодні, 19 та 20 жовтня. Постраждали 17 та 8 людей відповідно. Російська армія атакувала готелі міста, були пошкоджені будинки та автівки.

У попередньому матеріалі редакція онлайн-медіа «Перший Криворізький» писала про те, як так званий координатор Миколаївського проросійського опору Сергій Лебедєв виправдовував удари по цивільних об’єктах. Удар 19 жовтня нібито спрямували по «закритій території», яку охороняють військові ЗСУ, а 20 жовтня — по готелю «Центральний», де нібито перебували «українські терористи» й іноземні найманці.

За пропагандистом підтягнулися й інші так звані інформаційні джерела, зокрема телеграм-канал «Донецк ДНР новости», який намагається виправдати обстріли міста. Удари по Кривому Рогу автор цього каналу називає «точковими», а про західних колег пише, що це модернізатори радіоелектронної боротьби, які «не розповсюджували плоди своєї діяльності на місця власного перебування». Тобто модернізували РЕБ таким чином, щоб влучання відбулося по них самих.

Телеграм-канал «Военкор Котенок» зазначає, що готель «Дружба» — це місце дислокації «західних найманців», а «РИА Новости» у своєму повідомленні заявляє, що удари відбулися «по місцях дислокації офіцерів ЗСУ».

Зображення зі скриншотами пропагандистських повідомлень у Telegram-каналах

Що не так із такими повідомленнями:

  • усі заголовні літери в повідомленнях і назвах самих каналів;
  • відсутність логіки;
  • немає конкретних доказів того, про що йдеться в повідомленні;
  • не зазначена реальна кількість постраждалих, зокрема серед цивільного населення;
  • емоційність, вживання не властивих інформаційному повідомленню епітетів.

Цілі повідомлень:

  • спотворити реальність;
  • деморалізувати українців;
  • виправдати злочини, в ідеалі навіть героїзувати;
  • штучне «звеличення» серед своїх співгромадян.

Завдаючи ударів по цивільних об’єктах, РФ намагається натиснути на українців та змусити їх до переговорів на вигідних для Росії умовах, вважає очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

«Мета цих атак очевидна: посіяти страх, дезорієнтувати населення та виснажити економічні й військові ресурси України», — написав Лукашук.

Також він вважає, що таким чином Кремль тисне і на західних партнерів України, щоб схилити їх до переговорів заради «зниження ризику ескалації».

Як витримувати інформаційний тиск:

  • дбати про свою безпеку;
  • довіряти перевіреним джерелам інформації;
  • позбавити себе від зайвого інформаційного шуму;
  • не піддаватися паніці.
Матеріал зібрала та підготувала разом із редакцією Олена Бурнос у межах стажування від Школи універсальних редакторів Накипіло.Освіта.

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну