Військова служба для пенсіонерів: новий вкид російської пропаганди

Військова служба для пенсіонерів: новий вкид російської пропаганди

Фото: Перший Криворізький

Пропагандисти вигадали черговий фейк про те, що нібито Міністерство оборони України заохочує пенсіонерів вступати на військову службу, пропонуючи натомість «шанс виграти путівку в санаторій або можливість отримати телевізор із великою діагоналлю».

У мережі шириться фото, на якому невідома людина тримає буклет від буцімто Міноборони із «запрошенням громадян пенсійного віку на військову службу». Фото буклета зроблено на фоні інформаційного оголошення Пенсійного фонду України про перерахунок пенсії.

Фейкове фото від пропагандистів із нібито оголошенням від Міноборони України, яке закликає пенсіонерів вступати на військову службу, з обіцянками бонусів і путівок до санаторію.

Поширив фото буклета серед інших український блогер і фігурант бази «Миротворець» Максим Шихалієв. Нині перебуває в тимчасово окупованому Криму та веде телеграм-канал «Шейх Тамир».Цей буклет — підробка, яку виготовили пропагандисти.На сайті Міністерства оборони та Пенсійного фонду, на їхніх офіційних сторінках у соцмережах відсутня інформація про запрошення та заохочення людей пенсійного віку до лав Збройних сил України.

Навіщо росіяни вигадують такі фейки

Російська пропаганда використовує такі фейки, щоб створити хаос і паніку серед українців, підривати довіру до державних органів, у цьому випадку — до Пенсійного фонду та Міністерства оборони. Також вони намагаються підірвати впевненість у здатності держави забезпечувати своїх громадян.

Подібні фейки можуть викликати страх і недовіру, особливо в пенсіонерів та їхніх родин. Вони також дискредитують державні установи та соціальні гарантії, створюючи образ України як держави, яка не дбає про своїх громадян.

Як протидіяти цьому впливу:

  1. Перевіряти факти через офіційні джерела, зокрема сайти державних установ.
  2. Не поширювати неперевірену інформацію, яка може посилювати паніку.
  3. Пояснювати літнім людям і іншим вразливим категоріям населення, як розпізнавати фейки.

Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну