Оновлено

Масові мінування по Україні: до «Першого Криворізького» надійшов лист із повідомленням про загрозу

Масові мінування по Україні: до «Першого Криворізького» надійшов лист із повідомленням про загрозу

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 14 жовтня редакція «Першого Криворізького» отримала листа у якому йшлося про потенційну загрозу вибуху.

У ньому повідомлялось про «реальну загрозу терористичної атаки, яка може вплинути на безпеку багатьох людей».


лист із повідомленням про замінування


Редакція негайно повідомила про інцидент поліцію.

У поліції підтвердили факт надходження таких повідомлень, зазначивши, що кількість інцидентів суттєво зросла.

Також поліція Кривого Рогу підтвердила факт повідомлення про замінування виконкому.

Водночас у ЗМІ з'явилась інформація про серію мінувань по Україні. Зараз вибухівки шукають у навчальних закладах та судах Києва, Дніпра, Львова, Рівного, Житомира та Кам'янця-Подільського.

Під час отримання повідомлення про мінування важливо зберігати спокій і діяти за певними правилами, щоб знизити ризик для життя і здоров'я.

Основні правила поведінки під час таких ситуацій:

1. Зберігайте спокій не піддавайтеся паніці і не поширюйте чутки, не намагайтеся самостійно шукати вибуховий пристрій або перевіряти правдивість інформації.

2. Негайно повідомте про загрозу. Якщо ви отримали повідомлення про мінування (лист, дзвінок, електронне повідомлення), негайно повідомте про це правоохоронні органи: зателефонуйте за номером 102 або повідомте представникам адміністрації, якщо ви перебуваєте в громадському місці або організації. Не видаляйте повідомлення, збережіть усю інформацію про нього (електронний лист, номер телефону тощо).

3. Слідуйте вказівкам правоохоронців та адміністрації. Дотримуйтеся всіх інструкцій, що надходять від поліції, рятувальників або адміністрації будівлі. Зазвичай рішення про евакуацію приймають представники правоохоронних органів або керівництво установи.

4. Евакуація. Якщо оголошено евакуацію, залишайте приміщення організовано та спокійно. Використовуйте сходи, не користуйтеся ліфтами. Допомагайте дітям, людям похилого віку та особам з обмеженими можливостями. Після виходу з будівлі прямуйте до визначеного безпечного місця. Не повертайтеся в будівлю, поки не отримаєте офіційного дозволу від поліції.

5. Уникайте потенційно небезпечних предметів Не наближайтеся до підозрілих предметів (сумки, коробки, пакунки тощо). Не торкайтеся незнайомих речей і не намагайтеся їх перемістити. Якщо помітили підозрілий предмет, негайно повідомте про це правоохоронцям.

6. Інформуйте оточуючих. Якщо ви отримали інформацію про мінування або бачите підозрілі дії, негайно повідомте оточуючих про необхідність евакуації, але не панікуйте.

7. Чекайте на завершення перевірки. Після евакуації не намагайтеся повернутися до місця події без дозволу. Дочекайтеся офіційного повідомлення від поліції про завершення перевірки.

8. Важливо: дотримання законодавства. Пам'ятайте, що хибні повідомлення про мінування є кримінальним злочином, за який передбачене серйозне покарання, зокрема позбавлення волі.

Оновлено о 14:40. Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук повідомив, що Дніпропетровська обласна рада також опинилася в центрі подій: надійшов дзвінок про замінування будівлі.

Загроза не підтвердилася, всі працівники в безпеці, робота продовжується.

Микола Лукашук додав, що, на його думку, це спрямовано на зрив роботи важливих для країни структур і сіяння паніки серед населення.

Посилання скопійовано в буфер обміну