Ворогам — кришка: як криворіжці збирають пластикові кришечки та допомагають українським військовим

Ворогам — кришка: як криворіжці збирають пластикові кришечки та допомагають українським військовим

Фото: Перший Криворізький

Мешканці криворізького мікрорайону Східний за два місяці зібрали понад 100 кілограмів пластикових кришечок, долучившись до збору на дрони для військових, які закуповує благодійний фонд «ОВЕС» (назва фонду — це абревіатура від чотирьох слів: освіта, виховання, екологія і спорт). Благодійники вже передали військовим 105 дронів.

Ініціатива благодійного збору кришечок в Україні та і в Кривому Розі — не нова: у 2015 році в багатьох освітніх та інших закладах збирали кришечки для допомоги військовим у протезуванні, з 2022 року благодійники оголосили збір кришечок на дрони, акцію назвали «Ворогам — кришка». Але попри це багато українців і зараз не знають, чому саме пластикові кришечки, що потім із ними відбувається і де їх використовують. Тому редакція «Першого Криворізького» поспілкувалася з головою БФ «ОВЕС» Тетяною Руденко та криворізькою громадською діячкою, мешканкою мікрорайону Східний Світланою Хватовою.

«Коли почалася повномасштабна війна, наш благодійний фонд переключився на гуманітарну допомогу, тоді наші німецькі партнери доставили понад 50 фур медичного обладнання, яке ми розподіляли лікарням, шпиталям і стаціонарним пунктам. Але люди по Україні продовжували збирати пластикові кришечки, і нам почали писати: “У нас 20 мішків кришечок. У нас 7 мішків”. А один мішок — це 8–10 кілограмів, і вони запитували, куди їх відправляти. Тоді я хлопцям-військовим розповіла, що є можливість збирати кошти з перероблення кришечок. Вони всі в один голос сказали: “Нам потрібні дрони”. Так ми запустили акцію "Ворогам — кришка"», — розповідає Тетяна Руденко.

Голова БФ «ОВЕС» Тетяна Руденко

Фото зі сторінки Тетяни Руденко

За рік акції «Ворогам — кришка» українці з різних міст відправили благодійникам 135 тонн кришечок, і вже станом на серпень 2023 року за кошти, отримані з переробки пластику, військовим закупили та передали 105 дронів.


БФ «ОВЕС»

Зелене дерево для збору кришечок на Східному


У Кривому Розі сьогодні діють понад 20 пунктів прийому пластикових кришок, які потім відправляють до благодійного фонду «ОВЕС». Один із пунктів влітку з’явився біля парку «Щастя» на мікрорайоні Східний. Небайдужі мешканці зібрали кошти та встановили контейнер у вигляді зеленого дерева.



Мешканка мікрорайону Світлана Хватова говорить, що за два місяці після встановлення дерева зібрали майже 100 кілограмів кришечок. Людям сподобалося, що вони не тільки можуть допомагати Збройним силам України, а й дбають про довкілля.


Східний

Скрин зі сторінки у фейсбуці Світлани Хватової

«Щодо місця встановлення: ми розмістили конструкцію в людному місці, біля дитячого майданчика, де завжди багато дітей і дорослих. Локація біля парку була обрана свідомо — улюблене місце відпочинку не лише мешканців Східного мікрорайону. До всеукраїнської акції “Ворогам – кришка” долучаються не тільки мешканці нашого району, але й учні криворізьких шкіл, вихованці дитсадків, магазини встановлювали коробки для збору кришечок. У місті цю акцію курує Тетяна Куц, саме від неї я дізналась про таку ініціативу», — говорить Світлана Хватова.

Світлана Хватова

На мікрорайоні Східний доволі часто впроваджують подібні екологічні ініціативи, наприклад після льодяного буревію в Кривому Розі минулої зими мешканці використали подрібнені гілки дерев у якості декоративної підстилки для клумб і доріжок. Також у парку встановили контейнери для роздільного збору сміття.

«Ми ще 5 років тому почали займатися впровадженням сортування сміття на мікрорайоні. Звісно, для міста це складне питання, оскільки в нас досі немає сміттєпереробного заводу, але існують пункти прийому вторинної сировини. Тому ми допомагаємо тим людям, які сортують і здають вторсировину, щоб отримати за це гроші», — пояснює Світлана Хватова.

Баки для сортування

Як перероблюють пластикові кришечки та хто за це платить


Контейнери для збору пластикових кришечок від напоїв та інших харчових продуктів можна побачити практично всюди — у під?їздах, школах, університетах, банках, мережевих магазинах і просто на вулиці.

Благодійний фонд «ОВЕС» ще з 2015 року збирає пластикові кришечки від харчового пластику на користь українських військових, тоді перші гроші з переробки кришечок благодійники направляли на протезування бійців. З початком повномасштабної війни, у межах проєкту «Крила» та акції «Ворогам — кришка», фонд по всій Україні продовжує збирати кришечки.

«Збирати кришечки, а з їх переробки кошти — була моя шалена ідея ще у 2015 році. В один день я прийшла додому, відкрила фейсбук і написала: “Люди добрі, є така ідея. Давайте спробуємо! Якщо допоможемо хоча б одному бійцю, це вже буде успіх”. І я не очікувала такого відгуку. Усі почали дзвонити, писати, запитувати, куди нести кришечки. Навіть одночасно, з різницею в кілька хвилин, звернулися люди з різних куточків країни. Люди зібралися, і ми почали шукати переробників, логістику, домовлялися, як усе організувати.

Через нерозуміння багатьох людей, що кришечки — це не сміття, а ресурс, і з перероблення можна отримувати кошти, почали з’являтися міфи і хибні уявлення про наш проєкт. Люди думали, що ми обманюємо, що з кришечок неможливо зробити протези. Але ми із самого початку пояснювали, що збираємо кришечки на переробку, а отримані кошти безготівково надсилаємо на рахунки лікарень або виробників протезів», — згадує голова благодійного фонду Тетяна.

За два роки акції благодійний фонд переказав кошти на протезування 14 бійців і допоміг хлопчику після онкології.

«Компаній, які займалися переробкою, у нас було декілька. Спочатку ми не зовсім розуміли, хто є хто: сортувальники, переробники тощо. Але з часом набралися досвіду і почали працювати більш раціонально, з урахуванням витрат на логістику. Ми співпрацювали лише з українськими компаніями — у Дніпрі, Києві, на заході України та в центральній частині країни. Також наш фонд є учасником гуманітарної програми “Нової пошти”, тому відправка кришечок на понад 20 кілограмів на наш склад безкоштовна з різних міст країни. Адресу складу ми не розголошуємо, її знають місцеві куратори, а ось адреси збору кришечок у нас відкриті, їх можна знайти на сторінці фонду у фейсбуці», — говорить Тетяна Руденко.



Фото зі сторінки БФ «ОВЕС»

Зі складів благодійний фонд направляє кришечки на підприємства з переробки, які перераховують на офіційний рахунок благодійників кошти за отриману сировину. Тетяна Руденко говорить, що сьогодні вони співпрацюють із київським і дніпровським підприємствами з переробки, де за 1 кілограм кришечок платять 14 гривень. А самі кришечки подрібнюють у гранули, із яких потім виготовляють різні пластикові вироби.

«Арифметика доволі проста: ми порахували, що на один дрон потрібно зібрати 15 тонн кришечок. За рік ми всією країною зібрали понад 135 тонн, отримавши понад 1 мільйон 800 тисяч гривень, купивши 100 дронів. І це лише початок, тому що до нашого проєкту долучаються все більше міст і сіл», — говорить Тетяна.



Фото: Тадеуш Бабеуш

Відео: Альона Музика Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну