Реальний прожитковий мінімум в Україні втричі більший, ніж закладений у бюджет

Реальний прожитковий мінімум в Україні втричі більший, ніж закладений у бюджет

Фото: Freepik (ілюстрація)

У державному бюджеті України прожитковий мінімум становить 3 тисячі гривень на місяць, при цьому Міністерство соціальної політики вважає реальним прожитковим мінімумом 9 тисяч гривень.

Про це повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що прожитковий мінімум неможливо довести до реального рівня, оскільки до цього показника прив'язані різні виплати. На її думку, необхідно впровадити нову базову величину, яка дозволила б підв'язати зарплати суддів, прокурорів, антикорупційних органів тощо.

Щодо мінімальної заробітної плати, Підласа зазначила, що навіть її незначне підвищення, наприклад на 100 гривень, вимагатиме значних витрат із державного бюджету. Таке підвищення обійдеться бюджету у 5,3 мільярда гривень. Так, підвищення ж до 9 тисяч гривень складе видатків на суму понад 50 мільярдів гривень.

Водночас якщо у 2025 році ВВП зросте більше, ніж на 2,7%, то влада розгляне можливість підвищення соціальних виплат у другій половині року.

Читайте також: Як зміняться прожитковий мінімум та мінімальна зарплата у 2025 році.

Підласа також підкреслила, що соціальні видатки є основною сферою, де можливе скорочення витрат для збалансування бюджету. Проте скорочення програм Мінсоцу не позначиться на одержувачах допомоги: вона надходитиме їм і далі.

У 2025 році уряд на 34 мільйони гривень скоротив видатки на Пенсійний фонд.

«Там є кілька причин. Я не впевнена, що це залишиться так у фінальній версії бюджету, тому що це, звичайно, точка напруження», — каже Підласа.

Загалом уряд планує виділити на фінансування Міністерства соціальної політики 420,683 мільярдів гривень у 2025 році, що є меншим порівняно з цим роком, коли заклали 469,73 мільярдів гривень.

Посилання скопійовано в буфер обміну