Російська брехня про удари по Кривому Рогу у вересні

Російська брехня про удари по Кривому Рогу у вересні

Фото: Перший Криворізький

У вересні 2024 року Росія продовжила свою тактику дезінформації про атаки на мирних жителів у Кривому Розі. Пропагандистські ЗМІ намагалися створити образ точкових ударів по «військових об’єктах», виправдовуючи свої атаки нібито військовою необхідністю. Насправді ж удари були спрямовані на цивільну інфраструктуру та безневинних людей.


Зображення, що критикує російські заяви про удари по Кривому Рогу, містить фрагменти новин з російських ЗМІ з фотографіями пошкодженої будівлі та іншими текстами, що розвінчують російську пропаганду

Брехня про удар по аеродрому

4 вересня російські пропагандисти, зокрема «РИА Новости», заявили про удар по аеродрому Довгинцеве, де нібито були винищувач МіГ-29 і багато безпілотників. Однак «приліт» стався по цивільному об’єкту в зовсім іншій частині міста. У результаті обстрілу був зруйнований міський готель, пошкоджено кілька багатоповерхових будинків, навчальні заклади, магазини, медичні заклади, кав’ярні. Постраждало щонайменше п’ятеро людей, серед них — дитина.

Дезінформація про удари по енергетичних об’єктах

Уночі 21 вересня РФ знову завдала ракетного удару по Кривому Рогу, цього разу заявивши, що метою були енергетичні об’єкти, які забезпечують роботу підприємств військово-промислового комплексу України. Удар прийшовся по житловому сектору в Центрально-Міському районі міста. Жертвами країни-терористки стали троє мирних жителів, які спали в себе вдома, серед них і дитина.

Вигадане зібрання «сотні нацистських офіцерів»

27 вересня росіяни вдарили ракетою по будівлі Криворізького районного управління поліції та заявили, що вони знищили сотні офіцерів «нацистського батальйону», які зібрались в Управлінні внутрішніх справ Кривого Рогу.Тоді під завалами загинуло четверо людей — троє офіцерів поліції та цивільна жінка.

Мета російської дезінформації

Головною метою російської дезінформації є виправдання злочинів агресора, дискредитація України на міжнародному рівні, а також створення атмосфери недовіри до військових та української влади серед мешканців Кривого Рогу. РФ намагається переконати всіх, що військові об’єкти розташовані в безпосередній близькості до житлових кварталів. Таким чином, відповідальність за руйнування цивільної інфраструктури та жертви серед мирного населення підсвідомо перекладається з нападника на українське керівництво.
Російська пропаганда є інструментом гібридної війни, який доповнює реальні бої. Протидіяти їй можна лише за допомогою правди, яку необхідно розповсюджувати якомога ширше.

Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну