Продавав бази даних користувачів: кіберполіція затримала хакера на Дніпропетровщині

Продавав бази даних  користувачів: кіберполіція затримала хакера на Дніпропетровщині

Фото: Кіберполіція України

Кіберполіція Дніпропетровщини разом зі слідчими Національної поліції викрила діяльність 25-річного хакера з Кам'янського, який продавав бази даних понад 10 тисяч користувачів.

Про це
повідомляє Кіберполіція України.

Хакер-самоучка з початку 2024 року використовував шкідливий код (SQL-ін'єкції) для злому серверів різних вебсайтів, включаючи сайти знайомств. Він отримував списки електронних адрес користувачів і за допомогою спеціального програмного забезпечення підбирав паролі до їхніх поштових скриньок. В результаті зловмисник зламав понад 10 тисяч акаунтів користувачів з різних країн.

Хакер придбав програми для втручання в роботу мереж і підбору паролів через інтернет. Після цього він входив у зламані акаунти, не захищені двофакторною автентифікацією, і отримував доступ до даних, які дозволяли йому привласнювати криптоактиви жертв. Він також створював бази даних із "відпрацьованих" акаунтів для продажу на платформах у даркнеті.

Кіберполіція виявила близько 10 облікових записів хакера на хакерських форумах, деякі з яких адмініструються з Росії.

Під час обшуків у його будинку та автомобілі, проведених за підтримки спецпідрозділу ТОР, були вилучені комп'ютерна техніка та мобільні телефони.

Чоловіку висунули обвинувачення за частиною 5 статті 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерних систем) та частиною 1 статті 361-2 (несанкціоноване поширення інформації з обмеженим доступом) Кримінального кодексу України.

Йому загрожує до 15 років ув'язнення з можливим обмеженням на заняття певною діяльністю на строк до трьох років.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Правоохоронці перевіряють можливі зв'язки підозрюваного з агентами ворожих сил, тривають слідчі дії для визначення кількості потерпілих та розміру збитків. Можлива додаткова кваліфікація злочинів.

Раніше ми писали, що на Дніпропетровщині викрили групу підозрюваних, які налагодили незаконний гральний бізнес. Протягом року гравці мали доступ до симуляторів гральних автоматів з доступом до азартних ігор. Отримані від грального бізнесу кошти фігуранти перераховували на власні банківські рахунки, переводили у готівку та розподіляли між собою.

Посилання скопійовано в буфер обміну