«Ви нас заганяєте у рамки»: рідні загиблих у Кривому Розі звинувачують владу в маніпуляціях

«Ви нас заганяєте у рамки»: рідні загиблих у Кривому Розі звинувачують владу в маніпуляціях

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 19 вересня, у приміщенні міськвиконкому родини загиблих військових вчергове зустрілись з представниками виконавчої влади Кривого Рогу щодо майбутнього Меморіального комплексу.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького» з місця заходу.

На зустріч із родинами загиблих прийшли заступник міського голови Олександр Катриченко, голова постійної комісії Криворізької міської ради з питань ветеранів, родин загиблих, полонених і безвісти зниклих Вікторія Третяк, керівник комунального підприємства «Ритуал сервіс плюс» Андрій Васільєв, очільник Департаменту розвитку інфраструктури міста — замовник проєкту Меморіального комплексу — Іван Карий.

Це не перша зустріч родичів з представниками міської влади. 5 вересня рідні загиблих вимагали у чиновників пояснень та проведення конкурсу на пам’ятник, який планували встановити на Меморіальному комплексі у секторі Почесних поховань. Проте вимоги спільноти родин загиблих виходять за межі питання пам'ятника, їх турбують ще кілька питань — відстань між могилами у секторі Почесних поховань не відповідає проєкту, тож люди переймаються, що намогильні плити покладуть не на фактичне місце розташування могили. Чиновники запевняють, що родичі загиблих можуть бути присутніми при вкладанні плити та проконтролювати все особисто. Але близькі вимагають, щоб ця змога врегулювання відстані була відображена у документації.

Також більшості з понад 50 присутніх на зустрічі родин загиблих не подобається червоний колір граніту, обраний для козацьких хрестів, які згідно з проєктом мають бути встановлені на могилах. За їхніми словами, Інститут національної пам’яті рекомендував сірий колір граніту. Близькі вимагають замінити червоний граніт на сірий.

Чиновники запевняють, що проєкт вже затверджений Державною інспекцією архітектури і містобудування, тому вносити зміни у нього вже не можна. Можна лише скасувати будівництво Меморіалу. Тому вони запропонували зібранню проголосувати «за» або «проти» самого факту створення Меморіального комплексу, що викликало обурення присутніх. Рідні не проти самого факту будівництва Меморіалу, а їх не влаштовують кілька аспектів.

Після 2,5 годин спілкування, більшість родичів залишила приміщення міськвиконкому, відмовившись від голосування. Деякі представники ініціативної групи проголосували «за» будівництво.

«Я хочу меморіал, але не такий, як він зараз у проєкті. Ви нас заганяєте у рамки “або ти проти вшанування, або за” — це маніпуляція», — сказала дружина загиблого бійця.


Нагадуємо, 15 вересня рідні загиблих військових збирались на Центральному кладовищі Кривого Рогу. Вони звернулися до президента та місцевої влади з проханням взяти під контроль ситуацію з Меморіальним комплексом.

Посилання скопійовано в буфер обміну