Чи може криворіжець з 14 років самостійно оформити закордонний паспорт

Чи може криворіжець з 14 років самостійно оформити закордонний паспорт

Фото: Перший Криворізький

Закордонний паспорт є важливим документом, що дозволяє громадянам подорожувати за межі своєї країни та відкриває можливості для навчання, роботи, участі в міжнародних проєктах та волонтерських програмах. Та в 14 років самостійно без батьків криворіжці не можуть оформити закордонний паспорт.

Про це йдеться на офіційному вебсайті Криворізької міської ради.

Якщо дитині виповнилося 14 років, один із батьків подає документи на закордонний паспорт особисто, при цьому згода іншого з батьків не потрібна.

Обов'язкова присутність дитини для здачі біометричних даних (фото, відбитки пальців, підпис).

Дитина може подати документи самостійно, без супроводу батьків, лише після досягнення 16 років.

Наразі в Україні очікують на впровадження змін до чинного законодавства відповідно до Закону України від 09.05.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання окремих адміністративних послуг», який набрав чинності 19.08.2024. Ці зміни знижують вік, з якого можна самостійно подавати документи на закордонний паспорт, до 14 років.

Раніше ми писали про те, що Міністерство закордонних справ України залучило національного поштового оператора "Укрпошта" до доставки документів, насамперед закордонних паспортів, у закордонні дипломатичні установи України.

Посилання скопійовано в буфер обміну