Переселенців та рідних загиблих у Бахмуті з Криворіжжя просять написати лист спаленому місту

Переселенців та рідних загиблих у Бахмуті з Криворіжжя просять написати лист спаленому місту

Фото: okhtyrka.online

Команда «Вільного радіо» з Донеччини запустила окремий проєкт «Листи Бахмуту» у День міста — 14 вересня рідному для них населеному пункту, де раніше і працювала редакція, офіційно виповнюється 453 роки.

Про це повідомляє редакція «Вільного радіо».

В рамках проєкту планують зібрати 100 тисяч спогадів про Бахмут. Для цього обрали формат листів до міста: усіх охочих просять написати лист-звернення до міста як до старого друга у його день народження. Туди можна написати згадки про смішні, важливі або гіркі моменти, слова підтримки та побажанням покращення.

Збирати листи будуть щонайменше до листопада. Написати листа можна онлайн на сайті Вільного радіо або ж від руки. В наступні 1,5 місяця прийматимуть звичайні паперові листи усі осередки для переселенців з Бахмута, а також центри ЯМаріуполь, які приймають переселенців з громади.

В соцмережах листи збиратимуть з хештегом #ЛистБахмуту.

Із зібраних листів сформують цифровий архів свідчень про місто і його місце в житті людей. Почитати спогади можна буде з розділенням на райони, або ж обравши лише листи зі згадкою конкретного коледжу чи школи.

Організатори кажуть, що цей проєкт є терапевтичним. Подібна “розмова” зі знищеним містом є одним з доступних етапів проживання втрати.

А для тих друзів Бахмута, які захочуть об’єднатись навколо цих спогадів з поштовхом у майбутнє, — стартував допоміжний збір на Дронопад, який організовує Повернись живим. Зібрати хочуть по тисячі гривень за кожен рік — щонайменше 453 тисячі гривень.

Зібрані за кілька місяців листи команда хоче оформити у виставку.

Станом на 9 вересня 2024 року, відповідно до даних Бахмутської військової адміністрації, Бахмут вважають зруйнованим на 99%. Наразі розробляють плани відбудови міста. Зокрема, є план першого району, з якого планують починати розмінування та заселення після деокупації.

«Святкуванням нині цей день не назвеш, але ми не готові перестати відзначати цей день в році. Там ще є 1% міста. Так, зараз ту землю топчуть росіяни, на жаль, але відлік існування не зупинений», — каже ініціаторка проєкту та головна редакторка Вільного радіо Анна Сердюк.

У Кривому Розі на вулиці Космонавтів, 3 з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 працює осередок підтримки мешканців Бахмутської громади “З Бахмутом у серці”, куди можна відправляти листи.

Раніше ми писали про переселенку Мирославу Табак, яка більшу частину життя прожила в Бахмуті та переїхала до Кривого Рогу. Жінка каже, що вона з чоловіком роздивлялася різні міста для переїзду. Кривий Ріг вони обрали через комфортну цінову політику. В новому місті вони відкрили власну справу, а саме — суші-бар.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну