Організував удар по дитячій лікарні «Охматдит»: командувачу РФ повідомили про підозру

Організував удар по дитячій лікарні «Охматдит»: командувачу РФ повідомили про підозру

Фото: Офіс Генерального Прокурора

Командувачу військово-повітряними силами РФ повідомили про підозру в організації удару по дитячій лікарні «Охматдит».

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Спільно зі Службою безпеки України Офіс Генерального прокурора встановили одного з причетних до організації та вчинення удару по дитячій лікарні «Охмадит».

Це генерал-лейтенант збройних сил Російської Федерації колишній командувач дальньої авіації Військово-повітряних сил Повітряно-космічних сил збройних сил РФ, нині командувач Військово-Повітряними силами РФ – заступник Головнокомандувача Повітряно-космічними силами РФ.

8 липня 2024 він наказав підпорядкованим йому підрозділам ударити крилатою ракетою Х-101 по приміщенню дитячої лікарні. Вона влучила в один із лікувальних корпусів, у якому на той час надавалась медична допомога дітям.

Ракети такого типу використовують для ураження наземних цілей із заздалегідь відомими координатами.

Внаслідок удару окупантів загинуло двоє цивільних людей – молода лікарка та дідусь маленької пацієнтки.

Щонайменше 34 людини, серед яких 9 дітей, травмувалися. Загалом під час удару в приміщенні лікарні перебували понад 600 дітей. Приміщення лікарні пошкодилися, а цінне медичне обладнання, яке дуже необхідне для лікування дітей знищилось.

Представнику командування військ Росії повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 28 частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України).

Міжнародний кримінальний суд вже розслідує провадження щодо цього офіцера та вже видав ордер на його арешт за обстріли енергетичної інфраструктури.

Раніше ми писали про те, що Служба безпеки України зібрала доказову базу на Володимира Спиридонова, який причетний до масових репресій проти цивільного населення під час окупації Херсонщини.

Посилання скопійовано в буфер обміну