Скасування дипломів для чоловіків, які не оновили дані в ТЦК — фейк

Скасування дипломів для чоловіків, які не оновили дані в ТЦК — фейк

Фото: Перший Криворізький

Російські Telegram-канали підробили та поширюють нібито скріншот статті авторитетного національного видання «Українська Правда». На ньому йдеться про те, що в Україні скасують дипломи та атестати для чоловіків, які не оновили дані у територіальних центрах комплектування (ТЦК). Це брехня.

Як стверджують пропагандисти, ці зміни нібито затвердив Кабінет Міністрів України своєю постановою. Щоб інформація, яку вони поширюють, виглядала більш правдоподібно, росіяни підробили скріншот статті з сайту «Українська правда» за 14 серпня.

фейк про скасування освітніх документів у чоловіків, що не оновили дані у ТЦК

Ця інформація абсолютно неправдива. На сайті КМУ нема постанови, яка б передбачала скасування чинності освітніх документів для чоловіків, які не оновили дані у терцентрах комплектування. На сайті та у соціальних мережах «Української правди» немає публікації з подібним змістом.

Стаття видання, яка вийшла 14 серпня о 15:11 авторства Валентини Романенко називається «Генштаб закликав українців та іноземців не проникати в зони бойових дій». Скріншот саме цієї статті використали російські фейкороби, і в ній немає жодної інформації, яка б стосувалась освітніх документів українських чоловіків.

скріншот статті Української Правди за 14 серпня

Російські фейкороби замінили заголовок та ілюстрацію оригінального матеріалу на інші та опублікували неправдивий текст.

Такі «вкиди» — частина інформаційної війни, яку Росія веде проти України. Використовуючи підроблені новини та маніпуляції, пропагандисти намагаються створити атмосферу недовіри до органів влади та викликати більше негативних емоцій. Йдеться про спроби насаджувати більше паніки серед українців, які й так травмовані вторгнення РФ, регулярними смертями цивільних, загибеллю військових та руйнуванням житла, цивільної інфраструктури.

Українці повинні бути обачними, і не піддаватися на провокації. Завжди варто перевіряти джерела інформації, звертати увагу на те, чи мають повідомлення посилання на офіційних осіб та/або інституції.

Редакція «Першого Криворізького» звернулась по коментар до Кабінету міністрів України та Міністерства освіти і науки, щоб вони виклали своє бачення ситуації. Про відповіді повідомимо окремо.

Читайте також: Російські пропагандисти поширюють фейковий наказ МОН

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну