Онлайн-аукціони державних земель: шанс для аграріїв чи загроза для природи?

Онлайн-аукціони державних земель: шанс для аграріїв чи загроза для природи?

Фото: Перший Криворізький

Минулого тижня Фонд державного майна (ФДМ) України зробив важливу заяву, що на кінець серпня або початок вересня планується запуск онлайн-аукціонів з оренди державних сільськогосподарських земель. Це рішення може значно вплинути на аграрний сектор країни, але його вплив на навколишнє середовище викликає серйозні занепокоєння у науковців громадської організації «Українська природоохоронна група».

« Ідея непогана, але від того, як вона буде реалізована, залежить, нашкодить вона природі чи ні. Багато таких земель – це не рілля, а природні території: луки, степи, самосійні ліси.

Виходить, держава однією рукою декларує потребу збереження природи й збільшення площ лісів, а іншою – їх нищить? Наші побоювання – не безпідставні. Фонд держмайна у попередні роки відмовлявся узаконити статус не лише самосійних лісів на своїх землях. Але й навіть лісів, що були насаджені лісівниками у 2000-і роки, але на які не були оформлені належні документи», — пояснюють на офіційному сайті експерти Української природоохоронної групи.

Також експерти пишуть, що продаж таких земель під оренду для сільськогосподарського використання може призвести до їх деградації, що суперечить державній політиці щодо збереження природи та збільшення площ лісів. Тому важливо, щоб у процесі реалізації цієї ініціативи були враховані інтереси збереження природи.

Представники громадської організації та природоохоронні відомства вже звернулися до відповідних державних структур, зокрема до Міністерства довкілля, Держлісагентства, Мінагрополітики та Фонду державного майна, з вимогою не допустити продажу на торгах природних територій під оранку.

Хто і чому запускає аукціон з оренди державних сільськогосподарських земель


Генеральний директор ТОВ «Державний земельний банк», керівник проєкту «Земельний банк» Ярослав Ярославський, повідомив в одному з інтерв’ю для ЗМІ, що перші земельні торги державними землями на платформі Прозоро плануються на кінець серпня або початок вересня 2024 року. В рамках цих торгів буде виставлено близько 20 земельних ділянок з початковою вартістю від 12% від нормативної грошової оцінки. Термін оренди варіюється від 14 до 25 років залежно від типу насаджень.

Зазначимо, що розробка проєкту «Земельного банку» почалася ще у 2023 році. На той час ФДМ вже сконцентрував 200 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, а станом на серпень 2024 року в його управлінні знаходяться 386 тисяч гектарів. Завершена корпоратизація «Земельного банку», який був перетворений із ДП «Фонд аграрних інвестицій» у ТОВ «Державний земельний банк».

Але попри потенціал цього проєкту його успіх залежить від збалансованого підходу до використання земельних ресурсів, зокрема збереження природних територій, що мають велике значення для біорізноманіття України.


Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну