Топ фейків про заборону РПЦ в Україні

Топ фейків про заборону РПЦ в Україні

Фото: Перший Криворізький

«Зеленський заборонив православ’я, мільйони українців — поза законом». Російські ЗМІ біснуються і вкидають в інформпростір фейк за фейком. Причина: заборона в Україні діяльностіРосійської православної церкви (далі — РПЦ).

Перший Криворізький розповість вам про те, чому заборона православ'я в Україні й гоніння на християн — абсолютна брехня, в чому різниця між РПЦ, УПЦ й ПЦУ, і що далі буде з Українською православною церквою Московського патріархату.


Розбираємось з абревіатурами

  • РПЦ — це Російська православна церква з центром у Москві.
  • УПЦ (МП)Українська православна церква Московського патріархату — це релігійна організація, яка функціонує в Україні з 1990 року, має церковно-канонічний зв'язок з РПЦ, не діє як самостійна церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії).
  • ПЦУ — це Православна церква України. Як вказано у Томосі, є "канонічно автокефальною, незалежною та самоврядованою. Православна церква України (ПЦУ) й Українська православна церква (УПЦ) — різні речі.

В Україні заборонили не православ'я, а Російську православну церкву



«Незалежність від Бога": 24 серпня Зеленський заборонив православ'я,


Чорти заборонили УПЦ. Вперше в історії України така жесть, — проросійський пропагандист українського походження, — російські ЗМІ


Режим Зеленського підготував ґрунт для масових арештів і вбивств християн, — російські ЗМІ

Новини з такими заголовками поширюють російські ЗМІ й проросійські телеграм-канали в Україні. Часто в них вірять і українці. Що сталося? 20 серпня депутати Верховної Ради України ухвалили закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ. 24 серпня президент Зеленський підписав цей закон. Він означає заборону діяльності Російської православної церкви в Україні. Виникає питання: що ж буде з Українською православною церквою так званого Московського патріархату, відомою як УПЦ МП, що по суті є однією зі структурних одиниць Російської Церкви?

Що буде з УПЦ?


Закон обумовлює, що якщо УПЦ МП розірве стосунки з російською церквою, Україна орієнтуватиметься саме на це, а не на пусті заяви адміністрації УПЦ, що вони не мають відношення до РПЦ. Згідно з Законом, діяльність релігійних організацій, афілійованих з РПЦ, в України, не допускається.

Тож про жодну заборону православ’я не йдеться. У законі йдеться: Російська Православна Церква не може бути власником чи учасником юридичних осіб, які зареєстровані в Україні. Тобто таких, що просувають ідеологію "русского міра" для вірян. Громади УПЦ МП матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Російською Православною Церквою. Організації, які підозрюються у співпраці з РПЦ, перевірятимуться відповідною експертною комісією. А наратив, що Україна «переслідує християн», роспропаганда генерує, щоб дискредитувати Україну в очах партнерів і всього світу.

А в чому проблема РПЦ й УПЦ МП?

Співпраця російської армії й церкви почалась в 1990-х роках. З початку російської агресії на сході України храми УПЦ МП на Донеччині служили складами зі зброєю для росіян, деякі священники УПЦ (МП) мали зв’язки з російськими терористами. Патріарх Московський Кіріл (російський релігійний діяч, колишній агент КДБ) не визнає Росію винною у повномасштабній війні проти України й підтримує мобілізацію на Росії, закликаючи громадян «принести себе в жертву» для скорішого закінчення «братовбивчої війни». У «драматичних подіях на території України» голова РПЦ звинувачує країни НАТО.


Скриншоти з російських сайтів

Аж до травня 2022 року Українська православна церква чітко визнавала себе частиною РПЦ. УПЦ (МП) – ретранслятор московської пропаганди в Україні. Священники аж до 2022 року на богослужіннях згадували Патріарха Кіріла. Голова Служби Безпеки України Василь Малюк повідомляв, станом на другу половину квітня 2024 року відкрили кримінальні справи щодо 61 священнослужителя УПЦ (МП), деякі попи стали на бік ворога.


Восени 2022 року в низці храмів УПЦ (МП) провели обшуки. У Києво-Печерській Лаврі знайшли пропагандистську літературу і громадян Росії, які там переховувалися.




Митрополит УПЦ Онуфрій та понад 20 інших священнослужителів можуть мати російське громадянство. Про це заявляли у своєму розслідуванні журналісти «Української правди» з посиланням на систему «Російський паспорт». подвійне громадянство в Україні не визнається законом


Священники РПЦ, а відповідно й УПЦ (МП) поширюють на службах тези «руского міра»: про нібито братерство між росіянами й українцями, якусь спільну історію, потребу територіального возз’єднання. Сьогодні РПЦ в Україні — інструмент російського впливу та пропаганди. Тому заборона її діяльності — в національних інтересах України.

Оновлено: Редакція розшифрувала декілька абревіатур у тексті й додала пояснення, хто такий патріарх Кіріл, що подвійне громадянство в Україні не визнається законом

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну