У Софіївській громаді відкрито перший молодіжний центр: досвід і плани на майбутнє

У Софіївській громаді відкрито перший молодіжний центр: досвід і плани на майбутнє

Фото: Перший Криворізький

У Софіївській громаді Криворізького району відкрили перший в історії громади молодіжний центр, ініціаторами створення якого були самі молоді люди.

Журналісти «Першого Криворізького» в матеріалі нижче розкажуть про досвід отримання грантових коштів для створення центру та надання йому статусу комунального закладу.

«Особливо символічно, що ми відкриваємо перший в історії нашої громади молодіжний центр саме в День молоді. Наш центр офіційно відкритий як комунальний заклад із юридичним статусом, і ми дуже мріємо, щоб подібні молодіжні простори з’явилися в кожному населеному пункті нашої громади. Ми активно працюємо над цим, пишемо нові проєкти, стукаємо в усі двері, щоб молодь зі старостинських округів також відчувала підтримку і знала, що вона важлива», — говорить Юлія Головацька, директорка Софіївського молодіжного центру Софіївської селищної ради Дніпропетровської області.


За словами директорки центру Юлії Головацької, на ремонт і закупівлю обладнання було витрачено 20 тисяч доларів грантових коштів у межах програм USAID DOBRE та ПРООН і понад 365 тисяч гривень із місцевого бюджету.

Відеостудія, кав’ярня і творча майстерня в молодіжному центрі


У Софіївському молодіжному центрі п’ять кімнат: відеостудія, творча майстерня, актова зала, кав’ярня та кімната для переговорів. Для молоді громади все абсолютно безкоштовно, а в самому центрі вже почали проводити заходи різного спрямування, навіть є вечірній перегляд кіно просто неба.

«Що можна в нашому центрі робити? У відеостудії — це знімання відеоконтенту, запис різних подкастів, записування звуку. Стосовно творчої майстерні — це виготовлення сувенірної продукції, все у вільному доступі і безплатне. У кімнаті для робочих зустрічей засідає наша молодіжна рада. У кав’ярні все дуже просто: пригощаємо наших відвідувачів кавою, чаєм зі смаколиками. В актовій залі ми проводимо зазвичай наші заходи, вебінари, тренінги й так далі», — розповідає Карина Лозянова, молодіжна працівниця центру.



Крім того, у молодіжному центрі є гравіювальний станок, за допомогою якого можна випалювати зображення на різних матеріалах, таких як дерево, метал, пластик тощо.



«Нанести зображення на чашку, одяг або інше — безкоштовно, просто приходьте зі своїми зображеннями й матеріалами, створюйте все що забажаєте. Зображення може бути будь-яким: фотографією, написом, візерунком тощо. У нас також є гравіювальний станок, який може випалювати зображення на різних матеріалах: блокнотах, дереві, шкірі, металі й навіть на пластику», — розповідає Карина.
У центрі є молодіжні працівники та працівниця, які в межах грантової програми пройшли відповідне навчання й отримали сертифікати молодіжних працівників державного зразка.

«Щодо сертифікації молодіжних працівників: кожен молодіжний працівник має пройти спеціальний тренінг і отримати диплом державного зразка, затверджений Міністерством молоді та спорту України. Усі, хто проходить цей тренінг, стають сертифікованими молодіжними працівниками.

У нашому молодіжному центрі працюють п’ять людей, включаючи менеджера з чистоти, головного бухгалтера, директора та двох молодіжних працівниць. Наш директор також є сертифікованим молодіжним працівником, вона пройшла навчання ще у 2018 році, а ми закінчили його у 2023», — пояснює Карина.


Сама ініціатива створення Софіївського молодіжного центру, за словами Карини Лозянової, виникла ще кілька років тому. Спочатку вони створили молодіжний простір, але це не був комунальний заклад.

«Тому було вирішено створити молодіжний центр, і це виявилося дуже актуально, оскільки зараз у нас багато молоді, є проблеми з дистанційним навчанням, соціалізацією, психологічним розвантаженням. Ми намагаємось розв’язувати ці проблеми, проводячи тренінги, заходи, заняття з неформальної освіти. За рік у нашому закладі побувало 1480 молодих людей. Наша громада налічує 12 тисяч мешканців, і кожен день до нас приходять 20–30 молодих людей, що робить наш центр місцем, де вони можуть реалізувати себе», — говорить молодіжна працівниця центру.

Щодо фінансового боку реалізації проєку «Молодіжна платформа для розвитку Софіївської громади» (програма DOBRE) Юлія Головацька, директорка Софіївського молодіжного центру, розповіла, що у 2023 році з місцевого бюджету було виділено співфінансування в розмірі 365 тисяч 524 гривні, залучені грантові кошти сягнули 20 тисяч доларів.

«У 2023 році ми вже почали облаштовувати виділене нам селищною радою приміщення: відремонтували систему опалення, замінили вікна, двері, закупили будівельні матеріали, замінили труби, сантехніку та підготували об’єкт до опалювального сезону. Усе це ми робили своїми силами, але для профільних робіт, звісно, долучали професіоналів, тобто наймали працівників. У 2024 році у вже майже готове приміщення закупили кондиціонери, встановили поручні для людей з інвалідністю, на що нам додатково виділили з місцевого бюджету понад 65 тисяч гривень. Також вдалося залучити грантові кошти в розмірі 40 тисяч гривень, які надали Агенція сталого розвитку “Хмарочос” і YouthUp за підтримки ООН UNICEF», — розповідає Юлія.


Також молодь Софіївської громади Криворізького району залучила кошти на відкриття молодіжного простору в Миколаївському старостаті. Але цей проєкт реалізували в межах «Конкурсу мікрогрантів 2024/UA-DZ — Добре врядування — Проєкти 2023», який співфінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща та Програмою «U-LEAD з Європою».



«Молодіжний простір має значно меншу площу й інший юридичний статус, але не меншу роль для молоді того старостату. Тому в нас у планах — залучити ще кошти для відкриття мінімум 4 молодіжних просторів у населених пунктах нашої громади», — говорить директорка молодіжного центру Юлія.



Карта громади, де позначені і вже наявні центр та простір, і майбутні

Від ідеї до реалізації проєкту: як створювали молодіжний центр в Софіївці


Ідея відкриття молодіжного центру в Софіївській громаді з'явилась ще у 2018 році, а проєкт був включений ще у стратегію розвитку громади, де прописані і проєкти створення ще чотирьох молодіжних просторів на території громади.

«Перед початком роботи над проєктами в рамках програми DOBRE у громаді провели опитування молоді, якою було запропоновано чотири ключові ідеї, серед яких була й ідея створення молодіжного простору. Ці чотири ідеї були детально розписані проєктним менеджером і подані на розгляд програми «DOBRE». І на наше приємне здивування ми отримали позитивний відгук від експертів програми, яким сподобалася ідея створення молодіжного простору на території Софіївської громади. У 2019 році було облаштовано такий простір на базі центру творчості. Це була невелика кімната площею приблизно 50 квадратних метрів, у якій зробили ремонт і придбали меблі та обладнання спеціально для молодіжного простору», — розповідає Світлана Шинкаренко, начальниця відділу проєктного менеджменту інвестицій та цифрові трансформації Виконавчого комітету Софіївської селищної ради.




У такому форматі молодіжний простір Софіївки, без офіційного юридичного статусу працював до 2023 року. Світлана Шинкаренко пояснює, що тоді це був просто простір, де молодь могла отримати неформальну освіту, поспілкуватися і провести різні заходи.




Архівне фото зі старого приміщення молодіжного простору

«Тоді у 2019 році — це був перший етап нашого проєкту. У 2023 році ми з Юлією Головацькою проаналізували, що з 2018 року кількість відвідувачів центру щороку зростала, і стало важко вмістити всіх охочих або провести повноцінний захід. Тому у 2023 році Софіївська громада стала учасником проєкту Програми ООН «Громадська безпека та соціальна згуртованість». Ми подали проєктну ідею створення молодіжного центру «Перезавантаження». На той момент у нас уже була ідея і ми знайшли приміщення, в якому могли б створити повноцінний молодіжний простір як комунальний заклад. Паралельно ми звернулися до голови громади з цією ідеєю, розповівши, як ми її бачимо і як це можливо реалізувати», — згадує проєктна менеджерка молодіжного центру.

Молодіжний проєкт «Перезавантаження» підтримали й в адміністрації Софіївської громади Криворізького району. І у червні 2023 року селищна рада прийняла рішення про створення комунального закладу «Софіївський молодіжний центр».



«У 2023 році програма «DOBRE» від USAID відновила свою роботу у нашій громаді, і одним із напрямків їхньої роботи була підтримка молоді. Нам запропонували подати проєкт, і ми, звісно, скористалися цією можливістю. Тому ми подали проєктну заявку «Молодіжна платформа для розвитку Софіївської громади», у якій ми описали новий комунальний заклад та його приміщення. Тобто саме дві великі колаборації – проєкти ПРООН і «DOBRE» – дозволили повноцінно облаштувати молодіжний центр», — розповідає Світлана.

Паралельно з поданням проєкту молодіжного центру, був поданий проєкт молоддю Миколаївського старостинського округу Софіївської громади на відкриття молодіжного простору.

«Цей проєкт ми подали до Польського фонду міжнародної солідарності, який також підтримує молодь. Наш проєкт був відібраний і затверджений, і в рамках цього проєкту ми облаштували молодіжний простір у Миколаївському старостаті, де провели ремонт, придбали меблі та комп'ютерну техніку. Сьогодні це вже не одна кімната, а три повноцінні приміщення, де молодь Миколаївського старостату проводить дозвілля і бере участь у різних неформальних освітніх заходах», — говорить Світлана.



Молодіжним простором в миколаївці опікується Лілія, яка після початку повномасштабного вторгнення переїхала до Софіївської громади з Бахмуту.

Також Світлана Шинкаренко, начальниця відділу проєктного менеджменту інвестицій та цифрові трансформації Виконавчого комітету Софіївської селищної ради, поділилась, що вони підготували та подали проєкт відкриття ще одного молодіжного простору в одному з чотирьох старостатів громади, але і на цьому молодь громади не планує зупинятися.

У громадах можна відремонтувати всі дахи, дороги, але якщо там не буде молоді, то навряд з’являться великі перспективи розвитку


Сьогодні українська молодь стикається з численними викликами: дистанційним навчанням, труднощами із соціалізацією, психологічним навантаженням. Молодіжні центри допомагають частково вирішувати ці проблеми, надаючи простір для розвитку, спілкування та підтримки. Вони створюють умови, за яких молодь може залишатися у своїх громадах, розвиватися і приносити користь для розвитку тієї ж громади.

За інформацією Міністерства молоді, станом на 2021 рік в Україні працювали понад 300 молодіжних центрів, але з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну їх кількість значно зменшилась.

Як зазначає Андрій Нагорний, регіональний директор програми USAID DOBRE, можна відремонтувати всі дахи, оновити дороги, зробити все можливе, але якщо в громаді не буде молоді, то перспективи розвитку залишаються незначними. Саме тому молодіжні центри відіграють таку важливу роль у сучасному суспільстві.

«Програма DOBRE — це масштабна ініціатива, яка підтримує громади за різними напрямами, включаючи місцевий економічний розвиток і покращення якості послуг. Однак розвиток молоді також є важливим компонентом. Тому ми намагаємося підтримати молодь, створюючи умови, щоб вона залишалася в громадах, знаходила себе тут і реалізовувала свої можливості. Молодіжний простір — це спроба сприяти самореалізації молоді в громаді. Це може стати стимулом для початку активної участі в житті громади, навчитись комунікації з владою та громадської активності. Це допомагає молоді зрозуміти, що вона може впливати на розвиток свого села або містечка, а не думати лише про те, щоб поїхати десь і залишити громаду. Ми хочемо сприяти тому, щоб молодь залишалася і розвивала свої громади», — пояснює Андрій Нагорний.


Програма DOBRE працює ще з 2016 року в десяти областях країни. У Дніпропетровській області на конкурсі було обрано 5 громад:

  • Васильківську територіальну громаду;
  • Зеленодольську територіальну громаду;
  • Покровську територіальну громаду;
  • Софіївську територіальну громаду;
  • Царичанську територіальну громаду.
У кожній обраній громаді протягом дії програми реалізовувалися проєкти різних напрямів, серед них і Софіївський молодіжний центр.

«Ми добирали громади через конкурси в межах когорт. Усього було чотири конкурси на відбір 25 громад. Софіївська громада увійшла до другої когорти, це було десь у 2018 році. Ми давно співпрацюємо із Софіївською громадою. Якщо не помиляюсь, на той конкурс подалися близько 70 громад, і 25 із них, включаючи Софіївську громаду, було обрано на конкурсній основі», — говорить Андрій Нагорний.
У межах першої фази програми DOBRE тільки в Софіївській громаді реалізували п’ять проєктів на загальну суму близько 200 тисяч доларів, говорить регіональний директор програми USAID. У новій фазі проєкту, що триває у 2024 році, також реалізували близько п’яти проєктів на аналогічну суму.

«Серед уже реалізованих проєктів у новій фазі — відкриття кузні в Софіївській громаді, для якої ми закупили обладнання. Також ми придбали різну техніку, зокрема для будівництва тротуарів, і комунальну техніку. Ми обладнали попередній молодіжний простір, а тепер це новий, більший простір. Ми також закупили обладнання для сесійної зали та реалізували», — пояснив Андрій Нагорний.
Зазначимо, незважаючи на те, що відбір до програми DOBRE вже давно пройшов і більшість громад уже обрані, Андрій Нагорний розповів, що до вересня 2025 року вони планують працювати та допомогти громадам у відбудові нового, старого та зруйнованого ворогом.

У відео нижче дивіться, як облаштовували та відкрили Софіївський молодіжний центр.



Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.


Фото: Тадеуш Бабеуш Владислав Нестеренко

Відео: Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну