Що потрібно знати про інфаркт міокарда: симптоми, профілактика та лікування

Що потрібно знати про інфаркт міокарда: симптоми, профілактика та лікування

Фото: Перший Криворізький

Про інфаркт міокарда існують міфи, які можуть вводити в оману та перешкоджати правильному лікуванню людей. Чи дійсно інфаркт завжди супроводжується сильним болем у грудях і чи дійсно можна попередити це небезпечне захворювання? Редакція «Першого Криворізького» разом із сімейною лікаркою та кардіологом медичного центру «Первинка» Євгенією Чайкою розвінчує поширені міфи про інфаркт міокарда й розповідає, як розпізнати симптоми, проводити профілактику, щоб уникнути серйозних наслідків.

Чи правда, що інфаркт виникає раптово і без попередження?

Інфаркт міокарда — це ураження серцевого м’язу внаслідок порушення його кровопостачання. Найчастіше це відбувається на фоні звуження судин. Варто зауважити, що судини звужуються не різко, це може відбуватися роками. У якийсь момент формується тромб, найчастіше це тромб навколо запаленої атеросклеротичної бляшки, і цей тромб перекриває й без того звужений просвіт судини, відбувається кисневе голодування ділянки серцевого м'язу.
Чи правда, що інфаркт завжди супроводжується болем у грудях?
Типові симптоми:
  • інтенсивний, стискаючий біль за грудиною, який може віддавати в ліву руку, плече, рідше — у щелепу або лопатку. Біль часто описують як відчуття тиску на груди;
  • задишка, холодний піт, падіння артеріального тиску;
  • почуття страху смерті, яке супроводжує напад.
Атипові симптоми:
  • біль у мізинці на лівій руці або відчуття, схожі на напад астми;
  • нудота, блювання, діарея. Ці симптоми можуть нагадувати харчове отруєння;
  • у людей із діабетом або нервовими розладами інфаркт може протікати безболісно, що робить його особливо небезпечним.
    лікарка-кардіолог Євгенія Чайка про інфаркт міокарда

Що робити при підозрі на інфаркт

Якщо біль у грудях триває понад 15 хвилин і не проходить навіть після припинення фізичного навантаження, прийому нітрогліцерину, необхідно негайно викликати швидку допомогу.
Самолікування в таких випадках неприпустиме. Якщо у вас є діагнози, пов’язані із серцево-судинною системою, і ви відчули біль у серці, слід негайно прийняти таблетку нітрогліцерину, а якщо біль не зникає — викликати невідкладну допомогу.
«Інфаркт міокарда проявляється інтенсивним болем за грудиною, відчуттям страху смерті, задишкою і холодним потом. Ці симптоми — сигнал негайно звернутися по медичну допомогу», — каже Євгенія Чайка.

Чи можна попередити інфаркт?

Щоб знизити ризик розвитку інфаркту, важливо вести здоровий спосіб життя.
Обов’язково дотримуватись здорового харчування, слідкувати за рівнем цукру. Варто також кинути палити, наголошує Євгенія.«Неважливо, чи це айкос, чи “одноразки”, чи то звичайні цигарки — тютюнопаління дуже негативно впливає на серце, на стан судин і може прискорити розвиток атеросклерозу», — каже лікарка.
Фізична активність також обов’язкова.«Хоча б півгодинні прогулянки, кардіотренування (аеробіка, орбітрек, бігова доріжка, велосипед). Важливо, щоб тренування були регулярними, а не раз на місяць себе загнав у спортзал, а потім відходиш від крепатури», — пояснює Євгенія.

Варто підтримувати сталу вагу тіла, регулярно контролювати рівень холестерину і тиск.

За програмою медичних гарантій криворіжці можуть отримати скринінгове обстеження у сімейних лікарів.

«Ми обстежуємо на рівень холестерину, замірюємо тиск, вагу, зріст і вираховуємо індекс маси тіла (величину, яка показує, чи є маса тіла нормальною, недостатньою чи надлишковою). Це допоможе вчасно виявити ризики і скоригувати спосіб життя або почати лікування», — каже лікарка.

Лікування інфаркту — це лише шунтування?

Лікування інфаркту міокарда починається з термінового звернення по медичну допомогу. Після госпіталізації пацієнту проводять коронарографію, щоб визначити, яка саме судина постраждала. Якщо виявляється критичне звуження (понад 90%), яке спричинило інфаркт, туди встановлюють стент. Стент розширює судину, відновлюючи нормальний кровотік. У результаті навіть після перенесеного інфаркту людина може уникнути серцевої недостатності.

Чи можливе повноцінне життя після інфаркту

Життя після інфаркту можливе і може бути повноцінним, особливо якщо вчасно вжити заходів щодо лікування та реабілітації. Після інфаркту важливо продовжувати контролювати вагу, рівень холестерину і тиск, а також приймати призначені лікарем препарати для профілактики утворення тромбів.
«Інфаркт може стати тим “спусковим гачком”, який змушує людину переосмислити своє життя і почати серйозно займатися своїм здоров’ям. Дотримуючись рекомендацій лікаря, багато хто повертається до нормального життя, включаючи прогулянки, подорожі й навіть заняття спортом», — наголошує Євгенія.
Інфаркт міокарда — це серйозне захворювання, але при правильному підході до лікування та профілактики можна знизити ризик його розвитку і жити повноцінним життям.

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну