Криворізький план управління відходами: чому розробляли у Львові та що з ним не так

Криворізький план управління відходами: чому розробляли у Львові та що з ним не так

Фото: Перший Криворізький

638 тисяч гривень із місцевого бюджету Кривого Рогу заклали на план управління відходами, який ще потребує доопрацювань і, на думку екоекспертів, узагалі не містить, власне, плану дій.

У липні на офіційному сайті міської ради оприлюднили проєкт документа державного планування «Місцевий план управління відходами в м. Кривому Розі» та звіт про стратегічну екологічну оцінку. План у березні цього року почала розробляти львівська компанія «Центр ЛТД».

Зазначимо, що місцеві плани управління відходами є третім із чотирьох рівнів планування, передбачених реформою управління відходами. Вони замінять застарілі Схеми санітарного очищення, які розроблялися ще з радянських часів.
15 серпня відбулося громадське слухання щодо розробленого плану управління відходами в Кривому Розі, де частина екоактивістів міста висловили пропозиції та зауваження до документа.

«Гіршого документа я ще не читала. А я читала кілька сотень висновків з оцінки впливу на довкілля. Ваш висновок найгірший поки. Висновок компанії «Центр ЛТД» — нескінченні три- або чотирикратні повтори тексту, через це документ розтягнутий на 105 сторінок, а сам план — на 434 сторінки. Це місцевий план управління відходами, але плану там немає, пропозицій там немає», — сказала під час громадського слухання Анна Амбросова, представниця криворізької громадської організації «Досить труїти Кривий Ріг».

Що відомо про розробника плану управління відходами в Кривому Розі


На розробку цього плану з бюджету Кривого Рогу витратять 638 тисяч гривень, відповідно до договору, який Управління екології виконкому Криворізької міської ради оприлюднило на сайті держзакупівель Prozorro.


План львівська компанія повинна була зробити до червня, а стратегічну екологічну оцінку — до вересня 2024 року.


Львівське товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Центр ЛТД», з яким криворізькі чиновники уклали договір, працює з 2011 року. І тільки за 2024 рік ця компанія отримала 15 мільйонів доходу від державних закупівель. Також відомо, що львівська компанія зобов’язалася створити аналогічний план управління відходами й для Херсонської області, за що отримає 1 мільйон 300 тисяч гривень.




Цікаво, що керівник львівської компанії «Центр ЛТД» Олег Васильович Бота очолює ще декілька компаній і громадську організацію. Їхні статутні капітали, відповідно до інформації на сайті YouControl, не перевищують 500 гривень. А приватне підприємство науково-виробнича фірма «Екотоп» та імена засновників згадувало у 2019 році львівське розслідувальне медіа в статті про так званий розпил коштів на реконструкції каналізаційних очисних споруд, які розташовані в селі Добряни біля Стрия.


Зазначимо, що під час громадських слухань щодо розробки місцевого плану управління відходами, який відбувся онлайн 15 серпня, від львівської компанії «Центр ЛТД» презентувала план Олена Вітрак.

Чому криворізькі екоактивісти проти такого плану управління відходами


Цей план розрахований на 10 років, його розробили на виконання вимог Закону України «Про управління відходами», Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Таке планування — одна з вимог євроінтеграційного процесу та базується на рамковій директиві Європейського парламенту.

Як редакція зазначила вище, представниця компанії «Центр ЛТД» Олена Вітрак на громадському слуханні коротко озвучила ключові заходи місцевого плану управління відходами, серед яких:

  • будівництво комплексу для перероблювання твердих побутових відходів (ТПВ) у Металургійному районі;
  • перехід на альтернативні джерела енергії;розробка та виконання планів управління відходами для підприємств, організацій і видобувної промисловості;
  • впровадження нових технологій для повторного використання відходів видобутку;
    до 2030 року приведення до ладу полігонів, які мають відповідати європейським стандартам екологічної безпеки.
У Кривому Розі є два полігони: один розташований у Саксаганському районі біля шахти «Батьківщина» на площі 23 гектари, а другий — у Центрально-Міському районі біля шахти «Валявко-Південна» на площі понад 7 гектарів, але останній, за словами Олени Вітрак і криворізьких чиновників, уже не працює.



Екоактивістка Анна Амбросова говорить, що коли «Досить труїти Кривий Ріг» інспектували полігон «Валявко-Південна», там були сміттєвози. Тобто туди вивозили сміття. Але навіть якщо проігнорувати цей факт, то шкода довкіллю все одно велика, тому що сміття зі звалища, яке не працює, нікуди не зникає — воно роками лежить просто неба.

У місті вивезенням твердих побутових відходів на полігони займається ТОВ «Екоспецтранс». Працівники цього ж підприємства сказали розробникам плану, що криворіжці не готові сортувати сміття. Але виникає питання, як працівники підприємства перевірили це, коли в місті немає контейнерів для роздільного збору відходів, а ті, що і є, усе одно вивозяться на полігон.

Під час громадського обговорення прозвучала низка зауважень щодо промислових відходів. Криворізька екоактивістка та представниця Міжрегіонального бюро екологічного захисту Василина Нікульнікова говорить, що в плані не прописані окремі заходи щодо рекультивації відходів криворізького промислового підприємства «Рудомайн».

Своєю чергою представниця львівського підприємства Олена Вітрак попросила учасників громадських слухань висловити свої пропозиції повторно в письмовій формі, щоб вони могли допрацювати документ.

Повний текст плану, за який заплатили 638 тисяч гривень, можна знайти тут. Усі охочі можуть подати пропозиції до плану на електронну адресу управління екології виконкому міськради до кінця серпня: 50101, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, площа Молодіжна, 1, електронна пошта: [email protected], [email protected].


Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну