В Україні зростає кількість дорожньо транспортних пригод за участю електросамокатів

В Україні зростає кількість дорожньо транспортних пригод за участю електросамокатів

Фото: Перший Криворізький

У 2024 році відкрили більше кримінальних справ про ДТП за участю електросамокатів, аніж за весь 2021 рік.

Про це повідомляє Опендатабот.

У 2024 році вже розглянули щонайменше 16 адміністративних та 3 кримінальні справи за участю самокатників.

Найбільша кількість дорожньо транспортних пригод за участю електросамокатів зареєстрована у 2023 році. Тоді склали 36 адміністративних та 10 кримінальних справ.

Найчастіші види ДТП, у яких винні водії самокатів, — наїзд на пішохода або пошкодження майна. За це порушник має сплатити від 340 до 850 гривень штрафу.

Також більшає кількість нетверезих самокатників, які можуть сплатити 17 000 гривень штрафу та залишитися без водійського посвідчення.

В компаніях електросамокатів Bolt та Jet кажуть, що всі поїздки застраховані, якщо повнолітній самокатник зашкодить життю чи пошкодить майно інших водіїв чи пішоходів.

«У 2023 року водіїв самокатів на рівні закону визнали повноцінними учасниками дорожнього руху — проте спеціальні правила для них досі не затверджені. Кермувальники електросамокатів, моноколес тощо повинні рухатися якомога правіше проїзної частини, користуватися світловідбивними елементами та шоломами. Водночас їздити тротуарами та пішохідними доріжками такому транспорту заборонено», — йдеться на сайті.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну