Водопостачання в Широківській громаді: від підвозу води до нових технологій очищення

Водопостачання в Широківській громаді: від підвозу води до нових технологій очищення

Фото: Перший Криворізький

Відсутність централізованого водопостачання, каналізація, яка не працює, — з цими та іншими проблемами після руйнації окупантами Каховської ГЕС зіштовхнулись мільйони українців у селах і містах, які отримували воду з Каховського водосховища. Тоді вирішенням проблеми, окрім буріння свердловин, підвозу води та встановлення бочок із водою, у Широківській громаді Криворізького району став запуск водоочисної станції, яка очищає воду з річки.

«Звісно, було важко без води, тому що я живу не в приватному будинку, а в багатоквартирному, де, коли немає води, не працюють ні каналізація, ні всі інші послуги. І найкритичніший момент був після підриву окупантами дамби. Тоді певний час були перебої з водопостачанням, але це було недовго. Звісно, якість не відповідає всім нормам. Але хоч якась вода є, і можна закривати частину потреб населення», — говорить Олександр Лохач, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Широківської селищної ради.



Тоді понад 12 тисяч мешканців Широківської громади залишилися без централізованого водопостачання.

Як вдалося стабілізувати ситуацію з водою в громаді


На сьогодні в Широківській громаді майже налагодилась ситуація з водопостачанням. Як повідомив журналістам нашого сайту Олександр Кокул, голова Широківської селищної громади, вода з’являється за графіком. На деяких вулицях, особливо в нижніх частинах громади, вода майже постійно є, тоді як у верхніх частинах її підкачують за допомогою насосної станції. Через слабкий тиск у системі, яку обслуговує підприємство «Кривбасводоканал», у громаді збудували власну насосну станцію.

«У нас є дві насосні станції: одна качає воду в Широкому, інша – в інші села. Якщо світло відключається на 4-6 годин, насоси перестають працювати, і тиск у системі відповідно падає, залишаючи людей без води. В Широкому, де водопровід проходить вниз, нижні вулиці ще мають воду, але верхні – ні. При відновленні світла трубопровід наповнюється за півтори години, але гідроудари пошкоджують систему, і ми маємо 3-4 пориви на день. Ще це додатково ускладнює ситуацію», — пояснює Олександр Кокул.


Також у громаді працюють бригади водовозів комунального підприємства «Широке», які підвозять мешканцям громади очищену за допомогою зворотного осмосу воду. Водночас запущено водоочисну станцію, надану Чеською Республікою. Як пояснив Олександр Слухач, ця установка може брати воду з відкритих джерел, таких як річки або свердловини, та очищувати її до стану, придатного для споживання. Вода проходить через декілька фільтрів і процесів очищення, включаючи хлорування, що робить її безпечною для пиття.

Менеджерка проєктів Посольства Чеської Республіки в Дніпропетровській області Наталія Андрєєва повідомила редакції, що в межах проєкту гуманітарної допомоги в області вони закупили та встановили 11 таких водоочисних станцій в Апостолівській, Глеюватській, Гречаноподівській, Девладівській, Зеленодольській, Карпівській, Лозуватській, Новолатівській, Нивотрудівській, Софіївській громадах. Вартість однієї установки — 250 тисяч доларів, але чехи надали їх громадам безкоштовно.



Олександр Слухач пояснив, що така водоочисна установка особливо корисна в умовах повної відсутності води у водопровідній мережі, коли можна брати воду з річки, очищувати її та подавати людям.

«Але я все одно раджу людям отриману зі станції воду кип’ятити через її високу жорсткість. Наразі ведуться роботи з додавання до установки системи осмосу, щоб забезпечити на виході на 100% питну воду», — говорить Олександр Лохач.

Більше про рішення в Широківській громаді — у відео нижче.



Ця публікація створена за підтримки програми «Голоси України» (Voices of Ukraine). Програму реалізує Європейський центр свободи преси та медіа (European Centre for Press and Media Freedom) у партнерстві з The Fix Media Foundation. Програма є частиною Ініціативи Ганни Арендт (Hannah-Arendt-Initiative) і фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини (German Federal Foreign Office). Програма «Голоси України» (Voices of Ukraine) не впливає на редакційну політику, а цей матеріал містить виключно погляди редакції та інформацію, отриману редакцією.


Фото: Дарія Коломоєць

Відео: Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну