300 000 школярів повернуться до офлайн школи: що зміниться для учнів та вчителів

300 000 школярів повернуться до офлайн школи: що зміниться для учнів та вчителів

Фото: Freepik (ілюстрація)

Україна планує повернути 300 000 школярів до офлайн школи до кінця 2024 року.

Про це повідомляє Міністр цифрової трансформації України у Telegram.

За останні 4 роки українська система освіти зазнавала втрат. Через Covid-19 та повномасштабну війну українські діти відстають від однолітків з інших країн на 2 роки навчання, за дослідженням PISA-2022.

Наразі понад 600 000 дітей в Україні навчаються дистанційно і ще 390 000 — за кордоном. Це не дає дітям соціалізуватися й розвивати м’які навички. Окрім того, під час знеструмлень не можливо продовжувати навчатися. Також неможливо проконтролювати, чи спускаються учні в укриття.

Тому МОН упроваджує комплексну стратегію Школа офлайн, яка почне діяти з 1 вересня і її впровадження буде поступовим. Мета — повернути 300 000 учнів до безпечного очного навчання. Аде очне навчання неможливе, — підвищити якість дистанційного.

5 основних компонентів Школи офлайн:

  • діти-переселенці навчатимуться за місцем перебування очно за наявності безпекових умов. Так вони зануряться в навчання та отримуватимуть більше уваги від учителів;
  • для дітей, які за кордоном, приберуть подвійне навантаження. Адже раніше вони в першій половині дня навчалися в іноземній школі, а після — дистанційно в Україні. Тепер же вони вивчатимуть дистанційно лише предмети з українознавчим компонентом, а за інші дисципліни бали перезарахують з іноземних шкіл у всіх класах;
  • для учнів на тимчасово окупованих територій адаптують освіту під їхній запит та умови. Тому їх навчатимуть індивідуально, підлаштовуючись під потреби та графік кожної дитини.
  • для повернення офлайн школи будують укриття, купують автобуси та девайси.
  • щодо вчителів, то будь-які зміни в роботі мережі шкіл не торкнуться фактичної зайнятості викладачів — їм нададуть можливість перейти в кадровий резерв, де буде середня зарплата та спеціальне навчання. А з резерву вчителі можуть перейти на роботу в іншу школу або мати гарантоване місце роботи на деокупованій території.

Читайте також: Симулятори та тренажери: як у школі навчатимуть «Захисту України» за новою програмою.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну