Вулиці перейменують без врахування думки криворіжців: досі немає громадського обговорення

Вулиці перейменують без врахування думки криворіжців: досі немає громадського обговорення

Фото: Перший Криворізький

До 27 липня 2024 року у Кривому Розі в межах закону про деколонізацію область перейменує 134 об'єкти топоніміки. Але жителі й жительки Кривого Рогу позбавлені можливості висловити свою думку: громадського обговорення щодо того, як назвати ту чи іншу вулицю, провулок так і не відбулось. Виникає питання: чому?

Топоніми перейменовувати потрібно. Це український публічний простір, в якому не має бути нічого нав'язаного російською імперською й загарбницькою політикою. 26 січня 2024 року на основі відкритого голосування мешканців у Кривому Розі перейменували 268 вулиць. Громадське обговорення тоді провели у формі опитувань в Google формах. З 27 квітня 2024 року право перейменування у Кривому Розі отримала обласна державна адміністрація, вона ж і має завершити процес деколонізації.

Раніше ми публікували перелік на перейменування. З 15 до 19 липня жителі й жительки Кривого Рогу могли подати свої пропозиції щодо перейменування. Відтоді новин з теми перейменування у Кривому Розі більше не було. Станом на 26 липня не відбулось ніякого громадського обговорення, тож мешканці Кривого Рогу були позбавлені права обирати, як назвати той чи інший топонім.

У відповідь на інформаційний запит журналістці «Першого Криворізького» голова облдержадміністрації Сергій Лисак повідомив про склад робочої групи з питань подолання наслідків російської імперської та радянської політики на території Дніпропетровської області.






На сайті виконкому Криворізької міської ради редакції 1kr.ua не вдалось знайти навіть новини про збір пропозицій або алгоритм кінцевої хвилі перейменування. На сайті Дніпропетровської обласної державної адміністрації — так само тиша аж з 15 липня — дня оголошення про збір пропозицій на перейменування.

Редакція «Першого Криворізького» вважає відсутність громадського обговорення, голосувань і дискусій проявом неповаги до містян і непрозорим підходом до творення міського простору.

Посилання скопійовано в буфер обміну