Виписали 1,6 тисяч е-рецептів на ліки неіснуючим пацієнтам: мешканцям Дніпра оголосили про підозру

Виписали 1,6 тисяч е-рецептів на ліки неіснуючим пацієнтам: мешканцям Дніпра оголосили про підозру

Фото: Прокуратура

У Дніпрі викрили групу підозрюваних, які виписували електронні рецепти на ліки неіснуючим пацієнтам та ошукали державу на понад 1 мільйон гривень.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровської обласної прокуратури.

За даними слідства, організатор – сімейний лікар з Дніпра, залучивши знайомих, розробив шахрайську схему заволодіння бюджетними коштами.

Підозрювані створювали фейкові акаунти пацієнтів в електронній медичній системі «HELSI», використовуючи вигадані анкетні дані, а також дані померлих людей. У подальшому виписували «пацієнтам» електронні рецепти на ліки.


Після цього підшуковували фармацевтів, керівників мереж аптек та аптечних пунктів для «погашення» рецептів та отримання грошових коштів в якості компенсації згідно державної програми «Доступні ліки».

Так упродовж двох років підозрювані створили більш ніж 1,6 тисяч електронних рецептів та незаконно отримали понад 1 мільйон гривень бюджетних коштів.

У ході обшуків за місцями проживання та роботи підозрюваних було вилучено документацію, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи, грошові кошти.

Їм повідомили про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах, та несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, що заподіяли значну шкоду (частина 3 стаття 27, частина 3 стаття 28, частина 4, 5 стаття 190, частина 3 стаття 362 Кримінального Кодексу України).

Прокуратура також ініціювала питання щодо позбавлення ліцензій аптечних закладів, причетних до вчинення злочину.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну