640 випадків вірусного гепатиту А в Україні з початку року: як вберегти себе

640 випадків вірусного гепатиту А в Україні з початку року: як вберегти себе

Фото: freepik

З початку року в Україні зареєстрували 640 випадків вірусного гепатиту А. В порівнянні з 2023 роком захворюваність зросла в 5,3 рази. Враховуючи перебої з електро та водопостачанням, у деяких районах відсутність постійного доступу до чистої питної води, збільшується ризик виникнення та поширення інфекційних захворювань в том числі захворювання вірусним гепатитом А.

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, яке визивається відповідним вірусом, яке передається переважно фекально-оральним шляхом при вживанні питної води, харчових продуктів, забруднених вірусом. Можлива передача захворювання контактно-побутовим шляхом через предмети домашнього вжитку (посуд, білизну, інші предмети, якими користувався хворий).

Джерелом зараження може бути тільки людина, як з жовтяничною, так і з безжовтяничною формою хвороби.
Частіше за інших хворіють діти та молодь до 30-ти років.

Вірус гепатиту А стійкий у зовнішньому середовищі. Він витримує заморожування, стійкий при нагріванні до 60 градусів протягом однієї години, зберігає активність при кімнатній температурі до 4-х тижнів. Вірус не гине за умов існуючих методів знезараження у водопровідній питній воді.

Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання проходить від 7-ми до 50 днів.

Захворювання починається гостро. В перебігу хвороби є два періоди:
  • Переджовтяничний характеризується підвищеною температурою тіла до 38 градусів, головним болем, болем в області печінки, нудотою, блювотою. Сеча темніє, кал знебарвлюється. У цей період хворі найбільш небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу у зовнішнє середовище.
  • Жовтяничний період починається з появи жовтяниці білків очей, слизових оболонок, шкіри. З появою жовтяниці хворі відчувають полегшення, а виділення вірусу різко зменшується.
Для попередження захворювання на вірусний гепатит А, необхідно додержуватись таких правил:
  • для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду промислового виробництва або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
  • при неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук використовувати кип’ячену воду;
  • овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни — обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету.
У випадку появи перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Читайте також: Як розпізнати симптоми лептоспірозу: поради від МОЗ.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну