У Кривому Розі колишній працівник шахти відсудив 125 000 гривень компенсації через профзахворювання

У Кривому Розі колишній працівник шахти відсудив 125 000 гривень компенсації через профзахворювання

Фото: Перший Криворізький (ілюстрація)

У Кривому Розі колишній працівник шахти відсудив у приватного акціонерного товариства «Суха Балка» 125 000 гривень компенсації за втрату працездатності через професійне захворювання.

Про це йдеться у рішенні Жовтневого суду Кривого Рогу.

Читайте також: Криворожанка через 24 роки після загибелі чоловіка у шахті відсудила 340 тисяч компенсації

Із січня 2001 по вересень 2020 року чоловік працював у компанії на різних посадах:
  • підземним електрослюсарем;
  • підземним гірничим майстром.

Працював у шкідливих умовах.

У вересні 2020 року вийшов на пенсію за віком, а у січні 2023 року у нього встановили хронічне захворювання легень. Через це чоловік на 35 % втратив працездатність та отримав третю групу інвалідності.

Вважає, що з вини підприємства, яке не створило безпечних умов праці, він втратив своє здоров`я, чим йому була завдана моральна шкода, яку він оцінив у 200 000 гривень.

Представник ПАТ «Суха Балка» повідомив, що роботодавець не винен у виникненні у робітника професійного захворювання, оскільки:
  • умови праці не створювались керівництвом компанії, а є наслідком недосконалості технології розробки корисних копалин підземним способом;
  • жодних заяв про відмову від дорученої роботи через небезпеку для здоров’я або розірвання трудового договору від колишнього працівника не надходило.

Жовтневий суд визначив, що статтею 173 Кодексу законів про працю України за потерпілим закріплено право компенсування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, пов`язаним з виконанням трудових обов`язків.

Таким чином, суд зобов’язав ПАТ «Суха Балка» відшкодувати колишньому працівнику 125 000 гривень за втрату працездатності через професійне захворювання.

Більше про те, які рішення та вироки виносять суди Кривого Рогу, читайте у спецтемі «Рішення суду».

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну